MS «Green Ammonia» vil være et viktig ledd i den nye verdikjeden for grønn ammoniakk. Fartøyet skal begynne å seile i 2024, og vil sette en ny målestokk for fremtidige lavutslippsfartøy.

Kåret MS «Green Ammonia» til beste nye prosjekt i 2021

Et samarbeidsprosjekt mellom Wärtsilä og Grieg Edge, innovasjonsknutepunktet til det norske shippingkonsernet Grieg Star, har fått viktig anerkjennelse fra magasinet Popular Science.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet skal fremme bruken av grønn ammoniakk som marint drivstoff, og sammen planlegger Wärtsilä og Grieg Edge byggingen av MS «Green Ammonia» – et tankskip som både skal transportere og kjøre på grønn ammoniakk. Med planlagt lansering i 2024, er skipet fortsatt i designfasen. Likevel fant Popular Science prosjektet så lovende at magasinet har tildelt det «Best of What's New»-prisen for 2021 i kategorien engineering.

– «Best of What's New»-prisene feirer årets største bragder innen menneskelig oppfinnsomhet – stegene vi tar mot tryggere, sunnere, mer bærekraftige og lykkeligere dager der framme, sier Corinne Iozzio, sjefredaktør i Popular Science.

– Til tross for at utfordringene i forsyningskjeden skaper overskrifter i 2021, har gjennombrudd på tvers av alle priskategoriene våre hjulpet oss med å skimte en fremtid som er full av muligheter. Denne samlingen er full av elementer som vi er stolte av å stemple som «Best of What's New», legger Iozzio til.

Som en del av Zero Emissions Energy Distribution at Sea (ZEEDS)-initiativet, har Wärtsilä og Grieg Edge signert en gjensidig samarbeidsavtale der Grieg er ansvarlig for designet til «Green Ammonia» og Wärtsilä leverer motor, drivstofftanker, kraftdistribusjon og relaterte systemer. Grieg Edge hyret nylig inn det norske skipsdesignselskapet LMG Marin til å utvikle fartøydesignet.

Zero Emission Energy Distribution at Sea-initiativet (ZEEDS) opplever at partnere finner sammen for å gjøre karbonnøytral skipsfart til en realitet. (Foto: ZEEDS)

– Denne prisen er en stor ære og en verdifull anerkjennelse av forpliktelsen som både Grieg Edge og Wärtsilä har til å støtte avkarboniseringen av skipsfarten. Vi ser på «Green Ammonia»-prosjektet som et viktig skritt mot å realisere dette, sier Hans-Petter Nesse, administrerende direktør i Wärtsilä Noway.

– Dette er et unikt og spennende samskapingsprosjekt, der vi alle sikter mot samme mål. Det er et prosjekt som vil være blant de første til å skape et kommersielt levedyktig fartøy drevet av grønn ammoniakk, og et prosjekt som vil demonstrere at vi kan gjøre et fremtidig drivstoff tilgjengelig og levedyktig, sier Matt Duke, konsernsjef i Grieg Maritime Group.

Til støtte for IMOs mål om å redusere klimagassutslippene fra internasjonal skipsfart, har Wärtsilä tatt en ledende posisjon innen forskning på og utvikling av fremtidige marine drivstoff. På forsommeren 2021 satte selskapet i gang verdens første fullskala testing av ammoniakk som drivstoff i en marin firetaktsmotor.

Popular Science sine «Best of What's New»-priser deles ut etter gjennomgang av tusenvis av nye produkter og innovasjoner. Vinnerne er produkter eller teknologier som representerer et betydelig fremskritt innen sin kategori.

Du kan lese mer om prosjektet i Skipsrevyens magasin