Gå til innhold
«Viking Sky» er det første cruiseskipet som ankommer Bergen i 2019
«Viking Sky» er det første cruiseskipet som ankommer Bergen i 2019

Med ankomsten av «Viking Sky» er cruisesesongen i gang i Bergen. Norges største cruisehavn venter i år rundt 620 000 passasjerer.

Det er en økning på 20 000 passasjerer sammenlignet med 2018, fordelt på 335 anløp. Det er fem færre enn i 2018 da det kom 340 cruiseskip til Bergen.

- Siste skip i år ankommer 18.november, så vi har besøk av cruiseskip i 11 av årets måneder. Vi har en strategi på å utvide sesongen slik at cruisetrafikken spres utover hele året, forteller Astrid Tomassen Kommunikasjonsleder i Bergen Havn til Skipsrevyen.

Mye skal være klart før årets cruisesesong tar til Foto: Sigbjørn Larsen
Mye skal være klart før årets cruisesesong tar til Foto: Sigbjørn Larsen

Årsaken til utviklingen er at det er generelt større skip som ankommer, men likevel er ikke tallet 335 cruiseskip hugget i stein i følge Tomassen.

- Når det gjelder antall skip  i år, så er det fremdeles bevegelse i markedet. Det kan bli både færre og flere skip, sier hun.

Snuhavn

Dagens besøk av «Viking Sky» er et såkalt snuhavnsanløp. 944 passasjerer går av i Bergen, og like mange går om bord.

- Vi har 33 slike snuhavnsanløp i år, noe vi er godt fornøyde med. Snuhavnsanløp er også en prioritert satsning, da det bidrar til at cruiseturistene legger igjen mer penger i Bergen. De overnatter gjerne på hotell i forbindelse med at de går av eller på skipet i Bergen, sier Tomassen.

På Skoltegrunnskaien har det i de siste ukene vært et enormt arbeid for å klargjøre for årets sesong. Håndverkere er i full gang med å utbedre ankomst og avgangshallen for å gjøre bedre for turistene. Det arbeidet er ventet å fortsette frem mot sommeren, med blant annet installering av en rulletrapp.