Gå til innhold

Gir 5,7 millioner til maritimt museum i Stavanger

Fra venstre Leif Johan Sevland, Klosters legat, Siri Avitsland, administrerende direktør, Museum Stavanger, Helge Byhre Sirevaag, Klosters legat, Bitten Bakken, abvdelingsdirektør, Museum Stavanger. Foto: Sigbjørn Larsen.
Fra venstre Leif Johan Sevland, Klosters legat, Siri Avitsland, administrerende direktør, Museum Stavanger, Helge Byhre Sirevaag, Klosters legat, Bitten Bakken, abvdelingsdirektør, Museum Stavanger. Foto: Sigbjørn Larsen.

Klosters legat og Inge Steenslands stiftelse har besluttet å gi henholdsvis 3 millioner kroner og 2,7 millioner kroner i støtte til Museum Stavangers nye utstilling om Stavangers sjøfartshistorie på Stavanger maritime museum.

- Vi skal fortelle alt om Stavangers sjøfartshistorie i en ny og moderne utstilling, sier avdelingsdirektør Bitten Bakke. Alt fra arkeologiske funn til moderne sjøfart vil bli presentert. Vi skal fortelle om hanseatene som også var her om piratene og om slavehandelen. Vi hadde en kvinnelig sjørøver her som tok rotta på en hanseat. Vi skal være et samlingssted for gode foredrag og vi skal lære barn mangt og mye som sjøfolka kan. De første som smakte pepper var sjøfolkene. Hvor kom rosemalingen og bunaden fra? Vi vil bli overrasket! sier Bakke.

Gavene fra Klosters legat og Inge Steenslands stiftelse viser at de ser verdien av å få på plass en ny byhistorisk utstilling ved Stavanger maritime museum og at dette vil gi et unikt utgangspunkt for å formidle Stavangers og regionens sjøfartshistorie. Rederinæring, skipsbygging og den maritime næringens betydning for samfunnsbygging gjennom tidene skal ha en viktig plass i utstillingen.

- For Inge Steenslands stiftelse er det en glede å bidra til et så godt formål som Stavanger maritime museum. Vi ser frem til den nye utstillingen og er glade for å kunne støtte det maritimt historiske miljøet i Stavanger. Stiftelsen har tidligere støttet Museum Stavanger ved en rekke anledninger. Vi er imponert over den entusiasme og engasjement som ledelsen viser og ser frem til fortsatt godt samarbeid, sier Melanie Steensland Gotteberg.

- I 100 år har Klosters legat delt ut midler til prosjekter i Stavanger som støtter og fremmer veldedige tiltak, kultur eller utdannelse. Vi ønsket å markere legatets 100-års jubileum ved å gi en større gave til noe vi mener er viktig for byen. Denne utstillingen om Stavangers sjøfartshistorie treffer hjertet av Klosters legat som ble grunnlagt med det formål å særlig støtte sjømannsstanden. Vi gleder oss til å se resultatet, sier Helge Byhre Sirevaag.

-Gavene er et svært viktig skritt på veien mot fornying av de gamle basisutstillingene på Stavanger maritime museum. De gir også Museum Stavanger mulighet til å søke gaveforsterkning, noe som ytterligere vil bidra til å sikre finansieringen av de nyeutstillingene.

- Museene og den økende kulturturismen spiller en sentral rolle i både kultur- og næringsutvikling, derfor er realiseringen av nye byhistoriske utstillinger ved Stavangermaritime museum en milepæl i arbeidet med å ivareta og formidle byens kulturarv frem mot det store byjubileet i 2025. Sjøfartshistorien er en viktig del av Stavangers historie, og det er fantastisk å oppleve en slik støtte fra både Klosters legat og Inge Steenslands stiftelse. Nå krysser vi fingrene for at også staten kommer på banen med sin andel i statsbudsjettet i oktober, sier administrerende direktør ved Museum Stavanger Siri Aavitsland.

Også avdelingsdirektør for sjøfart og industri Bitten Bakke er svært takknemlig for de solide gavene. - Det er ekstra gledelig at Klosters legat og Inge Steenslands stiftelse støtter formidlingen av regionens unike sjøfartshistorie gjennom sin rause gave til å fornye de mer enn 30 år gamle utstillingene ved Stavanger maritime museum. Jeg er sikker på at moderne og interaktive utstillinger vil glede, spre kunnskap og begeistre både lokalbefolkningen og turister, sier hun.