Erna Solberg (th) åpnet i dag et av Norges største oljefelt; Johan Sverdrup, sammen med olje-og energiminister Sylvi Listhaug. Foto: Jon Ingemundsen, Stavanger Aftenblad.

Erna åpnet et av Norges største oljefelt

I dag åpnet Erna Solberg det gigantiske oljefeltet Johan Sverdrup. De forventede inntektene til Norge er på 900 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I dag feirer vi den utrolige innsatsen som har blitt gjort i Norges største industriprosjekt i nyere tid, sa Erna Solberg blant annet da hun i dag foretok den offisielle åpningen av et av Norges største oljefelt noen sinne. Produksjonen på “Johan Sverdrup” vil pågå i mange år, og hele 2/3 av feltet forventes å være hentet ut før 2030. De forventede inntektene til fellesskapet er på hele 900 milliarder kroner.

-Det er inntekter som bidrar til å finansiere velferdsstaten, sa Solberg. Som bidrar til at vi har en god skole, en god helsetjeneste, og god samferdsel. Det er inntekter som gjør landet vårt godt å bo i.Og så er det verdt å merke seg at kostnadene for Johan Sverdrup-utbyggingen er redusert med flere titalls milliarder kroner, og at tidsplanen er blitt holdt i et så komplisert prosjekt. Det er imponerende.

- I 50 år har vi hatt et mangfold av norske og utenlandske oljeselskaper som har turt å satse, fremholdt Solberg. Og som har utviklet Norges største og viktigste eksportnæring. Vi har hatt fremsynte politikere som har forstått betydningen av stabil og forutsigbar politikk.Det blir sagt at "den som leter, den finner". Funnet og realiseringen av Johan Sverdrup viser hvorfor det er viktig med et mangfold av oljeselskaper i konkurranse, et stabilt og forutsigbart rammeverk og et effektivt forvaltningssystem.På mange måter kan vi si at Sverdrup er et ektefødt barn av leteordningen i modne områder og leterefusjonsordningen.

- Og så må vi ikke glemme de som faktisk har gjort jobben, minnet Solberg om.På verft og verksteder, på borerigger, plattformer, skip og landanlegg. Alle de som opp gjennom årene har gjort en innsats hos oljeselskaper og leverandører og som la grunnlaget for dette eventyret. Sammen har vi klart å omsette ressursene på sokkelen til vekst, verdier og velstand.

Klimautfordringene

-Vi kommer til å ha en petroleumsnæring også i tiårene fremover, fastslo Solberg. Verden trenger stadig mer energi og det vil fortsatt være behov for norsk olje og gass.Lar det seg kombinere med at vi også skal nå klimamålene? Jeg mener det. Klimaendringene er en av vår tids største utfordringer. Vi må ha en bærekraftig omstilling, der vi kutter utslippene, ikke utviklingen.Da må vi blant annet ta i bruk ny teknologi og nye løsninger. Slik det er gjort her på Johan Sverdrup.Med tilknytning til norsk fornybar kraft fra land er CO2-utslippene fra produksjonen på dette feltet kraftig redusert. Her slippes det ut under 1 kilo CO2 per produserte fat. På verdensbasis er gjennomsnittet 18 kilo!Sammen med signalene i går om en omfattende elektrifisering på norsk sokkel vil dette gi substansielle bidrag til lavere norske utslipp.I en verden som etterspør mer energi med lavere utslipp er dette formidable reduksjoner.

-Johan Sverdrup er et industrieventyr, og jeg vil rette en stor takk til alle dere som har bidratt til å realisere det, sa Solberg. Som gjør at vi kan stå her i dag.Til de ansatte, til partnerne. Til leverandører i store og små selskaper. Dere gjør en utrolig viktig jobb. Deres innsats og kompetanse bidar til å skape verdier og velferd for hele Norges befolkning.Både for Johan Sverdrup og for energinasjonen Norge er dette en merkedag. Gratulerer med dagen og lykke til! sluttet Solberg, da hun foretok den offisielle åpningen av oljefeltet.