Gå til innhold
Annonse
Kritikken hagler etter
Kritikken hagler etter

Den en gang så stolte fiskebåten “Øksnesværing” ligger nedsunket ved kai i Svolvær. Den utrangerte fiskebåten har ligget i havna i årevis etter en brann. “Forsøpling “og “skammelig” er ord som benyttes av kritiske røster som mener at båten for lengst burde ha vært fjernet.

Annonse

Inspektør Odd Pedersen i Vågan kommune i Lofoten der Svolvær er kommunesentrum var ute å samltr vrakdeler som flyter rundt i havnebassenget etter forliset av fiskebåten “Øksnesværing,” da Skipsrevyen tok kontakt med ham. Fiskebåten som er på mellom 75 og 80 fot har ligget i årevis ved en privat kai i havna uten at noe har skjedd.

Eieren som skal være fra Narvik har opplyst til havnevesenet at båten skulle benyttes som et senter for kiting og at det skulle serveres pizza ombord. Nå virker det som om eieren kan ha tatt seg vann over hodet. Det har ikke lykkes Skipsrevyen å komme i kontakt med eieren for å få en kommentar til saken eller hva som er planene for det nedsunkne skipets videre skjebne.

Et nasjonalt problem

– Det er ikke bare i Svolvær at det ligger gamle synkeferdige skip, sier havneinspektøren. Det er et nasjonalt problem. Folk selger båten for en krone for å bli kvitt et problem og folk som kjøper båten har egentlig ikke penger til å kjøpe båt. Langt mindre til å ta vare på den og sette den i stand. Etterhvert gir eieren bare f og det er umulig å få tak i dem, sier Pedersen. Fiskebåten ligger ved en privat kai og er ikke til hinder for trafikken i havna for den ligger ikke i leden. Likevel blir det en diskusjon for havnesjefen nå som båten har sunket.

Flere nedsunkne båter i Svolvær

– Det ligger flere nedsunkne båter i Svolvær, sier Pedersen. –En sjark er sunket ved Sagafisk og en snekke i en vik i nærheten. Havnevesenet har nettopp hevet to båter, og satt på land ytterligere en sjark og en snekke som var nedsunket. Det koster penger. En sjark koster fort en 20-30 000 kroner å heve. – Så kan en tenke seg hvor mye mer et skip på en 75-80 fot koster å få hevet, sier Pedersen. Sjarken som havnevesenet har tatt på land er i følge havneinspektøren fortsatt oppført i fiskeriregisteret som Nr 84 “Hadsel.”

- Slæpp å pass tampan

“Øksnesfjord” skal i sin tid ha vært en av de fineste fiskebåtene i Vestvågøy. Nå stempler folk den som “forsøpling” og kaller det en “skamplett i Lofotens hovedstad.” Skipet skal ha ligget til kai i havna i Svolvær i årevis uten at noe har vært gjort med skipet etter en brann ombord. Det har falt mange kritiske røster etter at skipet sank, og noen sukker oppgitt over at ingenting har skjedd, eller som en lakonisk bemerket “Jaja ho står jo godt dær...Slæpp å pass tampan.”

Annonse