Det var dekket til bursdagsfeiring i verkstedhallen for alle bursdagsgjestene. Foto: Sigbjørn Larsen.

Havyard helt i hundre

Havyard i Bøfjorden i Leirvik i Sogn feiret lørdag en livskraftig 100-åring med 921 gjester fra fjern og nær, og 13 nye ferger i ordrebøkene.  

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Historia til verftet i Bøfjorden er ei historie om store visjonar, hardt arbeid og etter kvart historia om ein del av identiteten til ei heil bygd. Ei historie om oppturar og nedturar, og om eit verft som tok verda til bygda – og som har levert frå seg produkt til heile verda. Rett og slett eit eventyr, sa Joakim Systaddal, da han gjennomgikk små og store begivenheter i verftets historie.

Vil bygge båter i 100 år til

- Vi har tenkt å bygge båter i 100 år til, sa verftsdirektør Lasse Stokkeland. Vi skal levere på rett kvalitet, rett pris til rett tid. Vi skal utvikle oss videre og hele tiden være best på det vi kan, sa Stokkeland, som fornøyd kunne konstatere at verftet har solide ordrereserver med blant annet 13 ferger for Fjord1.
- Når det går godt for verftet går det godt for Hyllestad, når det går dårlig for verftet er det krise i kommunen, sa ordfører Morten Askvik (SP).
Han berømmet samarbeidet mellom verft og kommune og håpet at dette kunne utvikles videre til beste for begge parter.
- Tidligere var det mulig for ungdommen i bygda å få noen av sine første sommerjobber på verftet for eksempel med å vaske båter, det håper jeg det kan bli muligheter for igjen, sa Askvik.

(Saken fortsetter under bildet)

Oldebarnet til grunnleggeren jobber på verftet

En av dem som har fått jobb ved verftet er oldebarnet til grunnleggeren, Lasse Birkeland. Det var oldefaren Jonas Løland som grunnla verftet for 100 år siden. Lasse jobber som elektriker og stortrives på verftet. Litt stolt av oldefaren er han også som sørget for å grunnlegge hjørnesteinsbedriften og sikret bygdefolket og sitt eget oldebarn arbeid i minst 5 generasjoner.

(Saken fortsetter under bildet.)

Strålte om kapp med solen

Administrerende direktør fra det samarbeidende skrogverftet Cemre Shipyard i Tyrkia, Orhan Güleck og administrerende direktør i Havila Njål Sævik og eier og reder Per Sævik strålte om kapp med solen under 100 års festen.
- Cemre har et godt navn innen norsk maritim sektor, de leverer godt på kvalitet og pris, sier Per Sævik til Skipsrevyen.
- Og nå skal de også levere de fire nye kystruteskipene? spurte vi.
- Jeg tror ikke de har kapasitet, de bygger så mye for oss allerede, spøkte Sævik.

Festen

Pølser, is og brus så mye folk kunne spise, bursdagskaker med marsipan og sjokolade, Lea og Emma, Hanne Ulvik og Jørgen Holt, Vilde og Anna fra kulturskolen og fyrverkeriet Dagny fra det høye nord og bluesrockbandet Honky Tonk satte musikalsk stemning til festen. Verftets grunnlegger og nåværende eier sies å ha mange av de samme gode egenskapene. Den som stod sist i pølsekøen og ventet til alle de 920 andre gjestene hadde fått mat var milliardæren og verftseieren Per Sævik. Vi bringer ellers fyldig reportasje fra verftets 100 år i kommende papirutgave av Skipsrevyen.