KSATs bakkestasjon på Svalbard vil spille en viktig rolle i den nye isovervåkingstjenesten. Foto: KSAT

Økt sikkerhet for skip i Arktis

En ny, norsk tjeneste skal bruke de seneste dataene fra satellitter for å kunne se skip, is og isfjell i arktiske farvann bedre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

For all skipsfart som foregår i polare farvann, er det viktig å vite hvor iskanten, isflak og isfjell befinner seg. Skipsradarer og bakkebaserte observasjonsmetoder kan ikke alltid oppdage dette. Flere satellitter har evnen til å skille mellom hav og is i polare strøk. Men dataene fra disse satellittene er ennå ikke sammenfattet og kan være vanskelig å bruke.

Deteksjon av skip og is

- Vi ønsker å forbedre metodene for overvåking av skip til havs, iskanten og flytende isfjell, og undersøker også mulighetene for å kunne spore isfjell og skip over tid, sier Tony Bauna ved KSAT. Han leder det nye prosjektet.

Nye satellitter
Prosjektet skal blant annet bruke data fra radarsatellittene Envisat-1, Radarsat-1 og Radarsat-2. Disse satellittene dekker arktiske strøk godt, med mange passeringer i døgnet. Norge har investert direkte i Radarsat-2. Dermed har norske brukere god tilgang til dataene fra denne nye og avanserte satellitten.
- Det er derfor viktig å utvikle metoder som gjør at brukerne kan benytte seg av dataene på den beste og enklest mulige måten, sier Bauna.
Data fra andre satellitter, som de fremtidige europeiske Sentinel-satellittene, samt ALOS, TerraSAR X og Cosmo-Skymed, vurderes også til prosjektet. KSAT vil benytte sine bakkestasjoner på Svalbard og i Tromsø for nedlasting av data til den nye tjenesten.

Enkelt brukergrensesnitt
Industrielle ringvirkninger
Prosjektet er finansiert av den europeiske romorganisasjonen ESA og deres program for støtte til industri og tjenesteutvikling (GSTP). Norge støtter prosjektet via midler bevilget til ESA fra Norsk Romsenter.
- Norge har lenge vært ledende på is- og skipsdeteksjon i arktiske farvann, sier Rune Eriksen, seksjonssjef for industrikoordinering ved Norsk Romsenter. - Derfor var det naturlig at Norge tok initiativet til å utvikle en forbedret tjeneste for isovervåking i nordområdene.

Norge ønsker også å markere seg sterkere både i Arktis og Antarktis. Det nye prosjektet stemmer helt overens med disse planene.
- Dessuten vil en effektiv overvåking av isen i Arktis bare bli viktigere og viktigere, sier Eriksen. I takt med issmeltingen i polområdene, vil skipstrafikken i Arktis øke.
- Vi tror derfor at det nye prosjektet vil få gode ringvirkninger industrielt når det står ferdig, avslutter Eriksen.

Samarbeidsprosjekt

Du kan lese mer om Radarsat-2 og Sentinel-satellittene her: Radarsat-2: ny arbeidshest i rommet, Sentinel-satellittene - nye vakthunder for miljøet