Troll A. Foto:Statoil

Mer land-strøm til Troll A

Troll A-plattformen skal få to nye kompressorer til den nette sum av 11 milliarder kroner, for å kunne presse mer gass inn i røret til Kollsnes. Disse kompressorene er utrolig energikrevende, og skal drives av elektrisitet i nye strømkabler fra land. Og hvor kommer landstrømmen fra? Skal vi gjette på Sima kraftverk, gjennom nytt luftspenn i Hardanger. (Hvem snakket om strømkrise i Bergen?).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Disse nye kompressorene er siste del av den planlagte kapasitetutvidelsen på Troll A, den største og viktigste gassplattformen på norsk sokkel. En tredjedel av all gassen fra Norge produseres av denne plattformen. Med de nye kompressorene vil Troll A kunne produsere gass frem til 2063.
Det er Statoil og partnerne i Troll-lisensen som har besluttet gigantinvesteringen, som vil gi Troll en produksjonskapasitet og en levetid som langt overstiger alle andre felt på norsk sokkel. De nye kompressorene legger også til rette for inntrekning av gass fra Troll vest etter at oljeproduksjonen er ferdig.
Troll A vil få kapasitet til å levere mer gass enn det Troll-eierne selv planlegger å eksportere, og kan derfor levere når andre felt må holde tilbake produksjon. På den måten sikrer Troll leveringsforpliktelsene fra andre felt.
Troll A-plattformen er bygget ut i flere trinn. De to siste kompressorene, som kommer i drift i 2015, vil gjøre Troll A i stand til fortsatt å produsere 120 millioner kubikkmeter per dag fram til 2018, og sikre at Statoil kan produsere 30 milliarder kubikkmeter per år fram til 2024.
Som en del av denne feltutviklingen skal det legges en ny strømforsyningskabel til Troll A fra land.
Kompressorene er nødvendig fordi trykket i reservoaret synker ettersom gassen tas ut, og de sørger for at gassen fra Troll transporteres inn til prosessanlegget på Kollsnes. Der i fra sendes gassen videre til kontinentet.
Troll leverer gass tilsvarende ti millioner europeiske husholdninger sitt årlige forbruk. Reservene på dette store feltet utgjør 48 prosent av gjenværende gassreserver på norsk sokkel.