Fra overlevering av rapporten til NFD og KD.Fra venstre: Arnfinn Igjerd, Maritimt-Forum Nordvest, Tor Husjord, Maritimt Forum Nord, Hege Solbakken, Maritimt Forum, Bjørn Haugstad, statssekretær Kunnskapsdepartementet, Dilek Ayhan, statssekretær Nærings- og Fiskeridepartementet, samt Knut Arnesen, Maritimt-Forum Oslofjorden.

Maritimt Forum overleverte utdanningsrapport

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norges tre største eksportnæringer er alle havbaserte, og dermed helt avhengige av maritim kompetanse. I dag er det store utfordringer i utdanningsløpet. Maritimt Forum har derfor kartlagt hvilke tiltak næringen og utdanningsinstitusjonene mener må gjennomføres for å få på plass en bedre og mer effektiv maritim utdanning. “Maritim Utdanning for Sjøbaserte Yrker” er navnet på rapporten, og den ble 12. juni overlevert politisk ledelse i Nærings- og fiskeridepartementet og Kunnskapsdepartementet.

Maritimt Forum satte i fjor ned et kompetanseutvalg som det siste året har gått grundig gjennom utfordringene i hele det maritime utdanningsløpet. De er mange, og flere er akutte. I samarbeid med aktører fra alle utdanningsnivåer, andre organisasjoner og næringsaktørene har Maritimt Forum forberedt en grundig rapport med klare policy-anbefalinger til regjeringen for hvordan de kan styrke norsk maritim utdanning, og på den måten investere i fremtiden.

Utvalget har blant annet sett på utdanning for matros/motormann, samt dekk- og maskinoffiserer i norsk videregående opplæring, fagskoler og høyskoler/universitet.

Maritimt Forum ber nå regjeringen følge opp anbefalingene i rapporten, og legge frem en egen stortingsmelding om maritim utdanning for å sikre havnæringene tilgang på best mulig kompetanse.

Kompetanse er, og vil forbli, det viktigste konkurransefortrinnet i den globale konkurransen.

Les mer i neste utgave av Skipsrevyen.