M/S «URSULA»

Safehaven Marine Ltd., Ashgrove, Cobh, Co Cork i Irland leverte i november 2010 en losbåt av typen Interceptor 42 til Rønne Havn, Bornholm i Danmark med byggenummer SHM IRL 4203010.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Verftet ble grunnlagt for 14 år siden og har spesialisert seg på bygging av losbåter. I løpet av de siste fire årene har Safehaven Marine bygget 14 losbåter, og siden oppstarten har det levert over 70 kommersielle fartøyer. Omsetningen i 2010 var cirka EUR 4,5 millioner.
Av andre fartøystyper som er blitt bygget ved verftet er patruljebåter, fortøyningsbåter, passasjerfartøyer, support craft for offshore vindfarm, hydrografiske- og arbeidsbåter. Båtene er bygget for kunder i Irland, UK, Frankrike, Malta, Portugal og altså nå også Danmark.
Safehaven Marine bygger for tiden en losbåt for Liverpool og en for Malta (Valentia). Flere av kundene bestilte nok en båt innen 12 måneder fra levering av den første.
Selskapet anser seg for å være ledende innen bygging av losbåter. Disse har eksepsjonelt gode sjøegenskaper, og noen blir nå brukt i vanskelige farvann som i Biscayabukten (Bordeaux og Bayonne) som er kjent for grunne farvann og stormfullt vær til tider.
«URSULA»
Losbåten ble bestilt av Rønne Havn i 2009 og ble bygget i henhold til Søfartsstyrelsens regelverk og standard. Båten har lengde o.a. på 12,80 meter.
Fremdriftsmaskineriet består av to Volvo Penta D 15 dieselmotorer som hver utvkler 500 bhp og driver to 5-bladete propellanlegg via to Twin Disc 5114 gear. Farten er ca. 24 knop ved 16.150 kg displacement (lettskip). På prøveturen var båten ute i 48 knops vind og 5 meter store bølger (se bildet).
Båten har Safehaven Marine fender system som motstår røfft vær; en 150 x 150 mm main gunwale fender, en 120 x 120 mm lower fender og flere 100 x 100 mm diagonale på hver side. Båten har en videreutviklet Safehavn MOB recovery plattform med kurv.
Innredningen er utført med Formica plater og er utstyrt med fire CAB 300 styrestoler. «URSULA» har full kommunikasjons- og navigasjonsutrustning ombord.