Oslo Havn er rangert som den 3. beste i verden. Foto: Oslo Havn.

Oslo er verdens 3. beste havneby

Oslo er rangert som nummer tre blant verdens ledende havnebyer. Oslo, Singapore og London vurderes også best i stand til å takle den kommende digitale transformasjonen i maritim sektor, ifølge den internasjonale rangeringen som er utført av 250 internasjonale maritime eksperter på oppdrag fra DNVGL.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

-Denne rangeringen bekrefter Oslo som en viktig sjøfartsby og hovedstadsområdets ledende miljøer innenfor shipping, finans og maritim teknologi må ta mye av æren for dette, sier havnedirektør i Oslo Ingvar M. Mathisen til Skipsrevyen.

Ingvar M. Mathisen, havnedirektør.

Nyter godt av verdens ledende shippingmiljøer

- Selv om Oslo og Norge er liten i den store verden, så nyter vi godt av å ha en av verdens ledende shippingmiljøer rundt oss sier Mathisen.

- Dette bidrar til å opprettholde fokus på Norge som sjøfartsnasjon. Vi har tilgang til verdensledende kompetanse og forskningsmiljøer, blant annet innenfor miljøteknologi og profesjonelle aktører som kan shipping. Oslo havn ligger strategisk plassert som porten til hovedstaden og Norge, og Oslo Havn KF ønsker å være en foregangshavn for moderne og miljøvennlig sjøtransport,til beste for næringslivet og forbrukerne, legger han til. 

Mohd Shahrin Osman, er leder for Digitale løsninger og Rådgivning i DNV GL Maritime i Midtøsten.

Globalt shippingsenter

- Bakgrunnen for den sterke plasseringen blant de internasjonale maritime ekspertene er byens sterke posisjon som globalt shippingsenter, sier Mohd Shahrin Osman, som er leder for Digitale løsninger og Rådgivning i DNV GL Maritime i Midtøsten.

- I tillegg har Oslo sterkt fokus på teknologi og avanserte maritime tjenester, sier Osman, som også har vært medforfatter til rapporten om rangering av verdens havner.

Det er 250 maritime eksperter fra hele verden som har vurdert havnebyene etter mer enn femti ulike indikatorer.

Oslo står best rustet til den digitale transformasjonen

- Digitalisering forventes å bli en av de store driverne for utviklingen i den maritime sektoren i tiden fremover, sier Osman. De maritime ekspertene forutsier også at Oslo, København og London er de havnebyene som er best forberedt på det digitale skiftet.

- Vi fokuserer på å modernisere og digitalisere havnedriften og sammen med havnens aktører ta i bruk ny teknologi.  Oslo havn har blant annet en av verdens mest moderne containerterminaler, med avanserte logistikksystemer og noen av verdens mest stillegående, elektriske nullutslippskraner, sier havnedirektøren.

Dette tror ekspertene om fremtiden

Ekspertene forventer også at Singapore vil komme til å beholde sin posisjon som verdens fremste havneby. Shanghai forventes å styrke sin posisjon og vil trolig klatre på rankingen til å bli nummer to. Deretter vil det bli et åpen race mellom Oslo, Hamburg, Rotterdam og London tror ekspertene.

Dubai vil få økt betydning

I Midt-Østen, India og Afrika er Dubai det ledende senteret. Dubai har styrket sin posisjon fra 2015 og er nå inne på listen over verdens 10 viktigste havnebyer. Ekspertene tror at Dubai vil fortsette å vokse til å bli det 6. viktigste maritime senteret i verden innen 2022.