Administrerende direktør i Norges Rederiforbund og Røde Kors sin generalsekretær Åsne Havnelid.

Gir to millioner kroner til Røde Kors

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norges Rederiforbund har samlet inn to millioner kroner blant våre medlemmer som er overlevert til Røde Kors for deres oppbyggingsarbeid etter tyfonen på Filippinene.

– Da Tyfonen «Haiyan» rammet Filippinene med ødeleggende kraft, mobiliserte vi umiddelbart for å bistå i hjelpearbeidet.  I tillegg til å sende inn det første sivile skipet med nødhjelp til det hardest rammede området i Tacloban, satte vi i gang en innsamlingsaksjon blant våre medlemmer, forteller Sturla Henriksen, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.

– Vi bestemte oss for å gi de innsamlede pengene til Røde Kors fordi vi har meget gode erfaringer fra tidligere samarbeid. Samtidig vet vi hvor avgjørende deres innsats er når katastrofen rammer, sier Henriksen.

Den 11.desember overleverte han to millioner kroner til Røde Kors sin generalsekretær Åsne Havnelid.

– Vi er utrolig imponert over hvordan Norges Rederiforbund intuitivt reagerte på denne katastrofen. Da jeg fikk en telefon fra Sturla Henriksen med et ønske om å bidra, hadde få andre rukket å skjønne alvoret av ødeleggelsene på Filippinene, sier Havnelid.

Gjenoppbygging

Jøran Nøstvik om bord på TS "Kapitan Felix Oca" med 80 tonn nødhjelp fra Røde Kors.

Hun understreker at det i lang tid fremover vil være behov for hjelp og støtte i arbeidet med gjenoppbyggingen av hus, vannforsyninger og infrastruktur på Filippinene.

– Vi skal samarbeide med Filippinske Røde Kors for å bygge motstandskraft for katastrofer som kan komme i fremtiden. I tillegg skal vi gjenoppbygge etter «Haiyan», sier Havnelid.

Stort engasjement

I dagene etter tyfonen fikk Norges Rederiforbund flere henvendelser fra medlemsrederier som ønsket å bistå på Filippinene.

– De tilbød blant annet å låne ut skip kostnadsfritt. Flere kjøpte inn nødhjelp på egen hånd, og sendte dette inn i katastrofeområdene med skipet TS «Kapitan Felix Oca» som vi disponerte. Det ble også stilt til rådighet flere skip fra norske rederier enn det FN klarte å benytte seg av. I tillegg var det flere av rederiene som iverksatte et omfattende apparat for å bidra, og mange gjorde dette direkte mot sine ansatte og deres familier, forteller Henriksen.

– Medlemmene synes det er flott å kunne bidra når slike ekstreme hendelser inntreffer. Vi mobiliserte også for å bidra da jordskjelvet rammet Haiti i 2010 og da jordskjelv med påfølgende tsunami rammet Japan i 2011, legger han til.

Nært knyttet til Filippinene

Heriksen påpeker at Norges Rederiforbund og medlemmene har et spesielt nært forhold til Filippinene.

– Siden 1990 har vi hatt et tett samarbeid gjennom et omfattende utdanningsprogram for sjøfolk på Manila og i Cebu, med blant annet stipendordninger for studenter i kadettutdanning, sier Henriksen.