Nå begynner arbeidet med en ny maritim strategi, i følge statsminister Erna Solberg.Foto: Maritimt Forum

Ny maritim strategi på vei

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Vi har sterke maritime miljøer i Norge, men vi må sørge for å videreutvikle industrien slik at den fortsetter å hevde seg. For å bidra til fortsatt vekst og konkurransedyktig industri så begynner vi arbeidet med en ny maritim strategi, sa statsminister Erna Solberg på et næringslivsmøte på Kleven Verft i Ulsteinvik.

– Vi skal se den maritime næringen i en større sammenheng - på mulighetene som ligger i, på og under havet. Her vil samspillet med andre næringer, som offshore og marin sektor, være viktig, sa næringsminister Monica Mæland. Statsministeren og næringsminister Monica Mæland brukte dagen på flere bedriftsbesøk på Sunnmøre.

Statsministeren berømmet næringslivet i regionen for evnen til å skape trygge og spennende arbeidsplasser, for den store verdiskapningen, og evnen til å omstille seg og hevde seg i internasjonal konkurranse.

– Næringsministeren og jeg har kommet hit for å lytte til og lære av hva som er suksesskriteriene for industrien her på Sunnmøre. Her kan vi hente lærdom som kan være til nytte for andre regioner. Vi ønsker også å høre om hva som er utfordringer for industrien og hvor myndighetene har en rolle å spille, sa statsministeren.

Mange utfordringer ble tatt opp, men et gjennomgående tema var utdanning, særlig fagutdanningen. Tilgang på kvalifisert arbeidskraft er en av de største utfordringene for denne næringen på Sunnmøre.

Statsministeren besøker også fiskeflåten med en tur ombord i tråleren “Hopen” hvor hun møter representanter for industrien som forteller om muligheter og utfordringer innen fiskeindustrien. Statsministeren og næringsministeren avsluttet sitt næringslivsbesøk til Sunnmøre med bedriften Epax som produserer Omega-3 fra fiskeolje.

– Vi har mange og gode muligheter for verdiskaping langs kysten, både innen fiskeri og marine ressurser, og den maritime industrien som verftene, offshore- og skipsteknologibransjen. Vi må dyrke og videreutvikle mulighetene fordi det skaper arbeidsplasser og bygger sterke lokalsamfunn, sa statsminister Erna Solberg.

Ny maritim strategi som bestilt

– En ny strategi er bra for maritim næring, og noe vi har etterlyst fra Maritimt Forum, sier daglig leder Hege Solbakken.

Maritim næring er nå Norges nest største eksportnæring etter olje og gass og er viktig for arbeidsplasser i hele landet. 105 000 personer har nå sitt daglige virke i næringen, som skaper verdier for 160 milliarder årlig.

– Maritimt Forum vil bidra inn i arbeidet med utfordringer som vi ønsker at strategien skal svare på, og med forslag til konkrete tiltak. Maritimt Forum har ved flere maritime toppledermøter arrangert for statsråd Mæland, bedt om en slik maritim strategi. Skal næringen ha gode vekstvilkår trengs en spisset næringspolitikk. Vi er derfor godt fornøyd med at arbeidet med en maritim strategi nå kommer i gang – som bestilt, sier Solbakken.