Verdens største cruiseskip passerer Storebælt

Lørdag 30. oktober i 16.30 – tiden skal RCCLs nyeste skip, 72 meter høye Allure of the Seas, snike seg under Storebælt broen i Danmark som har en seilingshøyde på 65 meter. Spesialkonstruerte teleskopskorsteiner til 12 millioner kroner gjør det umulige mulig.

Fredag 29. oktober forlater verdens største cruiseskip verftet i Finland med kurs for hjemmehavnen i Fort Lauderdale, Florida. Skipet, som er 360 meter langt, 64 meter bredt og som rager 72 meter over vannflaten, passerer Storebælt halvannet døgn senere.

1,5 meter klaring
Det er tre forhold som gjør det mulig for verdens største cruiseskip å passere Storebælt. Når skorsteinen senkes, vil skipets høyde reduseres med 6,15 meter til 65,85 meter, altså fremdeles høyere enn seilingshøyden. I tillegg skjer passeringen lørdag ettermiddag når det er lavvann. Dessuten vil kaptein Zini sørge for at skipets 140.000 hestekrefter går for nær full maskin. Når Allure of the Seas går for full maskin oppnår skipet på 225.000 bruttotonn en hastighet av ca. 45 km/t. Effekten av det er at skipet setter seg dypere i sjøen og øker avstanden til broen ytterligere. Til sammen fører disse forholdene til at det oppstår 1,5 meter klaring mellom skipet og broen.

Verdens dyreste bropassering
Allure of the Seas har en prislapp på 9 milliarder norske kroner, og det har kostet 12 millioner kroner å konstruere og implementere teleskopskorsteinene.
– Lørdag er trolig den første og siste gang skorsteinene på Allure of the Seas senkes og heves igjen. I praksis blir dette en svært kostbar bropassering og det har nok ikke vært investert så mye for å komme seg under Storebælt siden søsterskipet, Oasis of the Seas, snek seg under for ett år siden. Samtidig er det nok mange som ville gitt mye for å kunne stå på 16 dekk når dette skjer. Det blir en spektakulær passering, sier Roar Meidal, adm. direktør i RCCL i Norden.

Vi håper å komme tilbake med bilder fra passeringen her på www.skipsrevyen.no i løpet av eller like over helgen.

DEL