Skipsrevyen ga idéen

– Det var en omtale av «Rygerfjord» i Skipsrevyen i 2004 som ga meg idéen om å se nærmere på Brødrene Aas karbonfiberbåter. Jeg er fast leser av bladet og har funnet mye nyttig stoff her opp gjennom årene, sier trafikkansvarlig i Styrsöbolaget, Gunnar Söderberg, til Skipsrevyen.

«Rygerfjord» eies av rederiet L. Rødne & Sønner i Stavanger. – I desember 2004 reiste vi med en hel delegasjon fra Göteborg til Stavanger for å se nærmere til «Rygerfjord». Vi likte det vi så, og ble enig med L. Rødne & Sønner om å leie båten i en måneds tid for testkjøring i området vårt. Først to uker i Göteborgs nordre skjærgård, og deretter to uker i den søndre skjærgården. Resultatet var meget bra, og etter litt frem og tilbake endte det med kontrahering av to båter sommeren 2008 hos Brødrene Aa i Hyen, sier Söderberg.

– Det avgjørende var byggematerialet – karbonfiber – og båtens design. Karbonfiber innebærer at vekten på fartøyet blir betydelig redusert, i forhold til aluminium, og dermed også kravet til maskinkraft. Drivstofforbruket går ned, og det samme gjør utslippene til luft, sier Söderberg.
Han understreker at i tillegg til den gode drivstofføkonomien fins det en annen fordel med fartøyet, nemlig at det har en design som gir svært lite sjø. For Styrsöbolaget er dette svært viktig, sidene båtene til dels skal trafikkere trange farvann som er ømfintlig for bølger.

Den første båten – «Valö» – ble overlevert 16. april i år, men først satt i trafikk 20. juni, etter en periode med opplæring av mannskap til begge båtene. For Styrsöbolaget er det helt nytt å operere hurtigbåter med High Speed Craft Code, så alt måtte læres fra grunnen. – Men det har gått svært bra, sier Söderberg. – Og den første båten er vi utrolig godt fornøyd med. Den har virkelig vært en ”højdare”, sier Gunnar Söderberg til Skipsrevyen.
Daglig leder Tor Øyvin Aa ved byggeverftet Brødrene Aa AS i Hyen sier i en kommentar at ”vi er kjent med at Skipsrevyen leses i hele Norden og at det er grunnen til at vi velger å markedsføre oss aktivt i bladet”.
Båtomtale av «RIVÖ»