Seilskuten «S/Y Blåmann» blir sjødyktig igjen

Arkivfoto: Esvagt

Seilskuten «S/Y Blåmann» som tidligere denne måneden havarerte utenfor Shetland, skal ifølge eier Kurt Riska, rustes opp og igjen gjøres sjødyktig ved Ryfylke Trebåtbyggjeri.  

Den norske seilbåten bygget ved Bremsnes Båtbyggeri på Averøy i 2002, etter tegninger av Colin Archers «Russisk Redningsskøyte», ble forlatt i britisk sektor ved Shetland. Der hadde fartøyet begynt å ta inn vann og mistet fremdrift, skipet «Esvagt Sigma» kom til unnsetning og fikk reddet besetningen på fire.

Blåmann til kai ved Ryfylke Trebåtbyggeri. Foto: Ryfylke Trebåtbyggeri
Blåmann til kai ved Ryfylke Trebåtbyggeri. Foto: Ryfylke Trebåtbyggeri

I følge eier Kurt Riska hadde båten først drevet mot Skottland, før den ble ført tilbake med strømmen til omtrent samme sted som havariet fant sted. Esvagt fartøyet, «Esvagt Chastine» ble dermed bedt om å slepe det hjem til Norge.

– Vi trodde ikke vi kom til å se båten igjen. Ikke før kapteinen på «Esvagt Alpha» dagen etter kom og fortalte oss at båten fløt ennå. Nå ligger båten hos Ryfylke Trebåtbyggjeri for reparasjon. Takstmannen var der i går, forteller Riska til skipsrevyen.no.

Motoren i gang igjen

Han forteller videre at de ikke er hundre prosent sikre på årsaken til havariet ennå.

– Båten har vært brukt som bolig over en lengre periode, det vil si at en side alltid har ligget langs kaien og det kan ha hatt innvirkning, påpeker Riska.

Jørn Flesjå som eier og driver Ryfylke Trebåtbyggjeri har ikke fått båten på slipp ennå, og har dermed ikke fått besiktiget bunnen. Men enn så lenge kan han opplyse om at to master har fått skade, og at motoren er oppe og går igjen.