Røkke og Remøy kriger om krillen

Reder Stig Remøy kjemper om sin krillposisjon. Foto: Asle Strønen

Stig Remøy, Herøy-rederen med offshore-, fiskeri- og krillerfaring steg opp som Norges krillkonge da Fiskeridirektoratet i 2011 gav ham hans andre krillkonsesjon. Nå stå alt på spill.

Bakgrunnen var at Remøy den gang kjøpte seg inn som hovedaksjonær i Ervik-selskapets «Juvel» – et skip og en krillkonsesjon som nå er et betydelig stridstema blant de to markante industrialistene Stig Remøy og Kjell Inge Røkke.

Les også: Vard bygger krillfartøy i milliardklassen

Etter store underskudd i Stig Remøy sitt selskap Emerald Fisheries endte selskapet i konkurs. Krillskipet «Juvel» og krillkonsesjonen passer som hånd i hanske for Kjell Inge Røkke og hans selskap Aker Biomarine.

«Juvel» i Skagen

Krillskipet ligger nå i Skagen hvor skipsmeglerselskapet Atlantic Shipping gjennomfører salgsauksjonen.

Budgivningen ble avsluttet i går torsdag, og både Remøy og Røkke er meget aktive. Hvor lang behandlingstiden er, avgjøres til syvende og sist av GIEK og Nordea.

Kun fire norske kvoter

Strategen Kjell Inge Røkke ønsker kontroll over norsk krillfiske. Foto: Asle Strønen
Strategen Kjell Inge Røkke ønsker kontroll over norsk krillfiske. Foto: Asle Strønen

På norsk hånd er det kun fire krillkvoter, to hos Aker Biomarine og to på Stig Remøy sin hånd hvor den til «Juvel» er satt i spill. Remøy har fortsatt kontroll på sin ene, men den må i fiske i løpet av året for at han skal få beholde den.

Komplekst bilde

Danske Atlantic Shipping har signalisert at det kan ta tid før de innkomne budene er ferdigbehandlet. Fiskeridirektoratet påpeker på sin side at dersom «Juvel» blir solgt til ny eier, er det direktoratet som avgjør om ny eier også får overta krillkonsesjonen.

Krillfisket i Sørishavet betegnes som meget lukrativt. Mellom Remøy og Røkke står det mye prestisje på spill, men også om hvem som skal ha kontrollen på norsk krillfiske.

DEL