Tone Kristin Sundal er en av 28 deltakere i Seafood trainee programmet. Foto: privat.

- En gyllen mulighet

September 2016 startet NCE Seafood Innovation Cluster opp det såkalte “Seafood Trainee”-programmet. - Som nyutdannet fiskehelsebiolog er dette virkelig en gyllen mulighet til å bli enda mer kjent med oppdrettsnæringen og å skaffe nye bekjentskaper og knytte kontakter. Jeg er veldig glad for å være en av de som får dra nytte av programmet, sier Tone Kristin Sundal som er en av 28 deltakere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

September 2016 startet den norske sjømatklyngen i Bergen, NCE Seafood Innovation Cluster opp det såkalte “Seafood Trainee”- programmet for første gang. Ved oppstarten hadde 28 av over 400 søkere blitt valgt ut til delta i det årelange juniorprogrammet. Kandidaten blir ansatt i en bedrift, og tar del i bedriftens daglige drift samtidig som man får grunnleggende opplæring og innføring i bedriftens samlede virksomhet og deltar i et felles akademisk program.

Les også: 28 av 400 kom gjennom nåløyet til Seafood trainee

Gyllen mulighet

September 2016 startet sjømatklyngen opp Norges første Traineeprogram for sjømatnæringen. Seafood Trainee strekker seg over ett år, og er et bedriftsrettet juniorprogram for unge kandidater. Foto: NCE Seafood Innovation Cluster.

Kyst.no har fått tak Tone Kristin Sundal (25) fra Norddalsfjord, Sogn Og Fjordane som er en av kandidatene. Hun begynte i Cargill Aqua Nutrition på mandag denne uken, og er allerede på kundebesøk da kyst.no får kontakt med henne.

- Som nyutdannet fiskehelsebiolog er Seafood Trainee programmet virkelig en gyllen mulighet til å bli enda mer kjent med oppdrettsnæringen og å skaffe nye bekjentskaper og knytte kontakter. Jeg har hørt mye bra om andre trainee-programmer, så at det nå finnes en slik mulighet for oss i havbruksnæringen er bare positivt. Jeg er veldig glad for å være en av de som får dra nytte av programmet.

Les også: Vil spre kunnskap om sjømatnæringen til ungdom

Den nyutdannede fiskehelsebiologen forteller at opplegget til nå har vært veldig bra.

- Vi har hatt én trainee samling, av fire totalt. Denne første samlingen var i Bergen der vi fikk innblikk i hele verdikjeden, fra avl og rogn til matfisk og vi var innom fôr og litt forskning. Denne samlingen gikk over tre dager, og det var første gang alle deltakerne møttes, så det var veldig sosialt og kjekt å møte andre unge og nye i næringen fra hele landet. Det er en god gjeng som det blir kjekt å møte igjen på de neste samlingene.

- Det er første gang NCE Seafood Innovation Cluster arrangerer Seafood Trainee programmet og de har virkelig lagt opp et veldig bra program for oss, legger hun til.

Ønsker større innblikk i teknologi

Når Sundal blir spurt om hva hun ser for seg at hun får ut av programmet, er det en ting som rangerer høyest.

- Først og fremst kommer jeg nok til å sitte igjen med mange nye bekjentskaper og kontakter i næringen. Som fiskehelsebiolog ser jeg frem til å få et større innblikk i teknologi, markedsføring og salg, som er noen av temaene på de neste samlingene. Samtidig har vi som traineer mange forskjellige bakgrunner og mye forskjellig erfaring å hente fra hverandre. Og ikke minst vil jeg sitte igjen med mye kunnskap om fôr, spesielt utvikling av de og ikke minst funksjonelle fôr, siden jeg tross alt er trainee i utviklingsavdelingen hos Cargill og skal jobbe med funksjonelle fôr dette året.

Les også: Søker unge talenter til Seafood Trainee program

Hun sier at hennes ambisjoner for noen få måneder siden ville ha vært å jobbe med fôr og ernæring.

- I dag jobber jeg med funksjonelle fôr og vil nå jobbe mot å sikre en robust og sterk fisk gjennom riktig ernæring. Jeg har troen på å styrke fisken som i dag blir utsatt for mye stress og håndtering gjennom riktig ernæring, sier Sundal.

25-åringen tror at næringen må fokusere mer på miljø og dyrevelferd i fremtiden, fordi det blir viktigere for kundene.

- Folk blir generelt mer og mer opptatt av miljø og dyrevelferd. Næringen har et stort fokus på både bærekraft og fiskehelse, og jeg tror dette er et fokus man kommer til å ha i lang tid.