Aqualine, merd, ring, arbeidere, fôrslange

Aqualine med antistatisk fôrslange

Aqualine lanserer nye fôrslanger uten oppbygging statisk elektrisitet. Selskapet har gjort grundig testing i samarbeid med Sintef Energi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Flere oppdrettere opplever store problemer og utfordringer med statisk elektrisitet i fôrslanger. Den statiske elektrisiteten bygger seg opp på grunn av friksjon mellom fôrpellets og innsiden av fôrslangen.

I tett samarbeid med Hallingplast og Sintef Energi har Aqualine nå klart å utvikle en sort fôrslange som løser dette problemet; en 90 mm SDR13,6 antistatiske fôrslange, skriver Aqualine.

- Sintef Energi gjennomførte flere elektriske målinger. Resultatet fra målingene viste at motstanden langs et 150mm lagt rør varierte veldig fra ca. 650kΩ til helt ned i 60kΩ.

- Kvaliteten er solid og motstår de normale kreftene som påvirkes under transport, montering og i bruk, skriver Aqualine i en pressemelding.

Aqualine, forslange

For målinger på tvers av røret, ble det skåret ut en bit av røret. På hver side av biten ble det plassert elektroder med areal 84 cm2. Her ble det målt ca. 250Ω mellom elektrodene.

Selv om motstandsmålingene viste høyere verdier enn hva databladet for materialet i røret tilsier, er den målte motstanden likevel så lav at ladninger som blir avsatt inne i røret ved fôrtransport raskt ledes vekk fra innvendig overflate av røret.

Dette skal fjerne risikoen for statiske ladningsoppbygging i røret, både i den daglige driften og ved kapping av fôrslangen.

- Det er viktig at förslangen har god kontakt med sjøen og ledende arbeidsplattformer for å transportere bort ladninger, skriver selskapet.