Palfinger Marine tester verdens største livbåt

Fartøyet under konstruksjon i Ølve. Foto: Palfinger Marine

Palfinger Marine har utviklet verdens største livbåt med plass til 440 personer over to etasjer. Rett over påske skal konseptet testes i Kvinnherad.

Den nye livbåten MPC 49 er bygget ved Palfinger Marines (tidligere Harding Safety) fabrikk i Ølve, og har en lengde o a på 15 meter, og en bredde o a på 5,52 meter.

Når båten skal testes 20.april må 440 frivillige kvinnheringer bevise at det er mulig å fylle livbåten på en trygg måte i løpet av ti minutter.

Tom veier båten, ifølge produktdirektør Arild Lokøy, 20 tonn og med 440 personer om bord er den beregnet å veie 53 tonn. For å møte kravet om en minimumshastighet på seks knop, består fremdriftssystemet av to motorer på 40 hK hver.

Utfordring å holde dimensjonene små

– Utfordringen med denne livbåten, er å holde båtens ytre dimensjoner små, men med kapasitet til 440 personer.  Når vi lager så store båter i forhold til de tidligere 150 manns båtene, får vi utfordringer med at ting blir skalert opp både med hensyn til vekt og ytre dimensjoner, forklarer Lokøy til skipsrevyen.no.

Han legger til at de blant annet har utviklet en ny krok som kan løfte 28 tonn, og en davit som kan løfte 55 tonn.

– Denne båten skal vi levere ganske mange av til STX-verftet i Frankrike, i alt 12 slike, opplyser Lokøy.

STX skal bygge tre skip for Celebrity Cruises, i en serie som heter Project Edge.

I tillegg til ett dusin MPC 49-livbåter skal Palfinger levere 24 av en ny kombinert livbåt/tenderbåt til samme skipsserie. I alt åtte båter per cruiseskip.

– Denne båttypen har mindre kapasitet enn livbåten som skal testes 20. april, men er egentlig en større båt (17,5 meter lang) med katamaranskrog, sier Lokøy.

Lyse tider i Ølve

Lokøy forteller at fremtidsutsiktene for fabrikken i Ølve er lyse.

– Vi har produsert mange fritt-fall livbåter til norsk offshore der, når markedet der nå tar litt pause så er vi godt inne med store nye båter til cruise-skip.  I tillegg til vår nye livbåt for cruise samt tenderbåt skal vi også bygge våre eldre cruise-livbåt modeller med maks kapasitet på 150 personer der, sier produktdirektøren avslutningsvis.

Livbåten er 15 meter lang og 5,52 meter bred, Illustrasjon: Palfinger Marine
Livbåten er 15 meter lang og 5,52 meter bred, Illustrasjon: Palfinger Marine
DEL