Ny verden for Kystvakten

OPPFYLT ØNSKE: Skipssjef Ole Thorsen men Kystvakten fikk det de ba om med de nye fartøyene. FOTO:Forsvarsnett
Større, bedre utstyrt, raskere og mer stillegående. De nye fartøyene i Nornen-klassen har ført til en langt større kapasitet for Kystvakten.

– Fartøyene er mye mer tilpasset til det vi skal bruke de på. Det er en enorm forskjell fra de vi hadde før, uttaler kapteinløytnant Ole Thorsen.
Han er skipssjef på KV Nornen, som var første fartøy ut i den nye klassen.

Større kapasitet
Fiskeriinspeksjoner, jaktoppdrag, søk og redning og tollaksjoner er bare noen av arbeidsoppgavene til Kystvakten.
De nye fartøyene gjør de fleste arbeidsoppgaver ikke bare mulige, men også enklere. – Nå er det ikke vanskelig å sette en lettbåt i vannet i dårlig vær, gir Thorsen som eksempel før han fortsetter: – Tidligere hadde vi hjertet i halsen hvis vi seilte på større, åpne strekninger. Med de nye fartøyene er ikke det noe problem. Det er ikke bare de ansatte i Kystvakten som er fornøyd med de nye fartøyene. Også viktige aktører som politiet nyter godt av Nornen-klassens gode fasiliteter. – De elsker fartøyene. Politiet kan komme om bord og vi kan planlegge, følge med på og drive en operasjon fra båten, forteller skipssjefen.

Nødvendig med modernisering
Kapteinløytnant Thorsen har tjenestegjort i Kystvakten i over tolv år. Han har opplevd mye med de gamle fartøyene, og er klar på at en oppdatering var på tide.
– Det var høyst nødvendig. De nye båtene er mer i tråd med de forventningene man har til en kystvakt, forklarer han.

Utskrevet menig Elisabeth Homme fra Valla er dekksmann på KV Nornen. Hun stortrives på den nye båten. – Det er utrolig gøy å være på sjøen. Vi opplever så mye og det er et veldig godt miljø. Jeg kunne ikke hatt det bedre, forteller den blide jenta. Hun sier videre at også boforholdene på det to år gamle fartøyet er av ypperste klasse: – Jeg fikk sjokk når jeg først kom hit. Det er kjempefint.

DEL