Norwegian Electric Systems i nye lokaler

Leverandør av diesel-elektriske og hybride fremdriftssystemer, Norwegian Electric Systems, har flyttet inn i nye lokaler i Drotningsvik. Etter den offisielle oppstarten i januar 2010 har ordremassen for selskapet økt kraftig, og for å feire de nye lokalene ble det arrangert en storslagen fest for ansatte, kunder og leverandører fra hele verden.

Norwegian Electric Systems med adm.dir. Jan Berg i spissen kan vise til en svært god utvikling etter oppstarten for drøyt ett og et halvt år siden. Skipsrevyen har tidligere omtalt selskapet, som allerede få måneder etter oppstarten dro inn store ordrer, blant annet på en totalleveranse til en jack-up rigg under bygging ved Lamprell.

Uaktuelt å legge opp
Sammen med Frihtjof Hustig og Paul Winson, startet Jan Berg selskapet Norwegian Electric Systems etter at hans gamle selskap Scandinavian Electric Systems ble solgt. For Jan Berg er det nemlig ikke aktuelt med pensjonisttilværelse. Han uttaler at abstinensene kommer om han er borte fra jobb i et par uker. Han forteller videre at han aldri kommer til å greie å gå av med pensjon, og godt inne i 60-årene leder Berg nå et selskap i stor vekst.
I følge årsregnskapet hadde Norwegian Electric Systems en årsomsetning på 53 millioner kroner i 2010. Berg uttaler imidlertid at omsetningen er forventet å stige til nærmere 200 millioner kroner for inneværende år. Innen 2015 er planen å omsette for en halv milliard.
Scandinavian Electric Systems ble solgt til Rolls-Royce, men dette er ikke aktuelt med Norwegian Electric Systems. Planen er å skape en varig norsk bedrift. Det er heller ingen planer om å ta selskapet på børs.
Berg, Hustig og Winson og andre nøkkelansatte sitter i dag med et eierskap på 65 prosent, mens Havyard kontrollerer resten.

Nye lokaler
Før sommeren flyttet Norwegian Electric Systems inn i nye lokaler i Drotningsvik. Byggets 10.000 kvm totale areal gir Norwegian Electric Systems muligheter ikke tidligere tilgjengelig. Det nye verkstedet gir muligheter for testing av 45 diesel-elektriske systemer årlig. I tillegg skal det gjøres plass for produksjon av blant annet elektromotorer.
Det er Drotningsvik Eiendom AS som har fått oppført bygget, som omtales som et energisenter. Hele 100.000 kubikkmeter masse ble sprengt ut for oppførelsen av det 96 meter lange bygget.
Også Scandinavian Electric, Smart Grid Norway, Lindkab og Heidenreich er leietakere i det samme bygget.

Innvielsesfest
I juni innviet Norwegian Electric Systems de nye lokalene med en storslått feiring der ansatte, kunder og leverandører fra hele verden ble invitert. I den nye testhallen ble det rigget opp scene, og artister som Jørn Hoel, Torhild Sivertsen og Egil Eldøen stod for den musikalske underholdningen. Den offisielle åpningen var det imidlertid tidligere ordfører, Herman Friele, som utførte.
Norwegian Electric Systems slo på stortrommen for å sikre en best mulig fest for de fremmøtte, og ca. 500.000 kroner gikk med. Berg forklarer at siden folk bruker 40-50 år av livene sine på arbeidsplassen, er det viktig å ha det litt gøy.