North Cape simulators

North Cape simulators
Torsdag den 28.februar ble ”North Cape simulators” åpnet i Honningsvåg. Tilstede var blant annet den norske Salgssjefen Ove Bentsen og Salgs & PR Coordinator Marit S. Arnhus som begge har jobbet i tett kontakt med skolen for å få oppfylt kontrakten som Hortens bedriften ble tildelt i desember 2007.

Det var en storslått markering på Nordkapp maritime fagskole og videregående skole med 140 inviterte gjester. Finnmark fylkeskommune hadde bevilget 15 millioner kroner til prosjektet, og under åpningen var det både representanter fra fylket, fra staten og fra Nordkapp kommune på plass for å beundre denne storsatsingen i nord.

Økt kvalitet
– Dette er et kjempeløft innen maritim opplæring og et viktig bidrag for å øke sikkerheten på havet, sa John Erik Pedersen, politisk rådgiver i Fiskeri- og kystdepartementet, i forbindelse med at han foretok den offisielle åpningen av brosimulatoren.
Statssekretær Liv Monica Bargem Stubholt i Olje- og energidepartementet talte også og poengterer at miljøhensyn og oljevernberedskap vil bli mer og mer sentralt når aktiviteten utenfor de nordnorske kyster økes. Det gjelder Goliat som nå konsekvensutredes for utbygging, og det gjelder åpningen av nye områder for oljevirksomhet i forbindelse med revisjonen av Forvaltningsplanen i 2010. Uten en tilfredsstillende løsning for miljø, herunder hensynet til fiskeriene og oljevernberedskapen, blir det neppe åpnet nye områder. Det gjelder for Barentshavet så vel som områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sier statssekretæren.
I tillegg til de 15 millionene som Finnmark fylkeskommune har bevilget, har oljeselskapet ENI Norge gått inn med sponsormidler. Simulatoren består av til sammen åtte skipsbroer fordelt over 400 kvadratmeter og to etasjer.
– Den nye brosimulatoren vil øke kvaliteten på skolens opplæringstilbud og vil kunne tilby kompetanseheving for aktører lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier rektor John Arne Andersen.

Hele Finnmarkskysten
North Cape Simulators er et anlegg som er unikt i norsk og europeisk sammenheng da det innholder en operasjonell krise- og oljevernsimulator for håndtering av en eventuell oljekatastrofe i arktiske strøk. Senteret har sju skipsbroer med en rekke tilhørende delsimulatorer og databaser, herunder en komplett GMDSS kommunikasjonslab, klasserom, debrifingsrom, VTS-opplæring og fiskeriutdanning.
Ferdig utviklet vil kartområdet omfatte detaljert 3D-visualisering av hele Finnmarkskysten. Men elever og andre brukere av simulatoren kan bevege seg langt utenfor de hjemlige farvann. Shanghai, New York og Sydney er bare noen av de mange havnene de kan seile til.
– Vi har utviklet mer enn 100 seilingsområder rundt om i hele verden, forteller Andrey Belentiev, direktør for det internasjonale selskapet Transas A/S. – ”North Cape Simulators” er i A-klassen. Dette er det mest avanserte senteret vi har bygd til nå, sier han.

307Oveog_Marit_195168389.jpg
Endelig kan Transas Norge kontoret avd. simulator puste ut – alt gikk bra!! Salgssjef Ove Bentsen og Salgs & PR Coordinator Marit S. Arnhus.

DEL