Navalshore 2010 – rekordstor norsk deltakelse i Rio de Janeiro

Navalshore 2010 gikk av stabelen 11-13 august i Rio de Janeiro med rekordstort innslag av norske maritime aktører. Brasil er som kjent et voksende marked, der det skal bygges enormt mange forskjellige typer offshore-fartøy, mange rigger og FPSO’er. Flere norske bedrifter har for lengst etablert seg i Brasil og flere kommer. Mange er også representert gjennom agenter som favner mange norske utstyrsprodusenter.

Messen har vokst hvert år fra å være en lokal messe i en lagerhall på kaien, til en meget viktig møteplass i byens kongressenter. Nytt av året for norske aktører, var at NME hadde en norsk paviljong for første gang i Brasil. NME har sammen med Innovasjon Norge tidligere arrangert flere turer for medlemsbedrifter, der besøk av verft og rederier har stått på dagsordenen, samt å finne brasilianske samarbeidspartnere.
Den norske paviljongen med NME i spissen huset Jeppesen, Clayton, Kumera, Restech, Eltorque, Scana Volda, Sintef, ACEL, Ahlsell, AXTech og Global Enviro. Iflg. adm.dir. Ole Henæs i Norske Maritime Eksportører var det litt stille den første dagen, men etter hvert var det et bra tilsig av potensielle kunder og samarbeidspartnere. Litt led man av manglende engelsk-kunnskaper, eller var det manglende portugisiske kunnskaper det var? Saken er den, at i Brasil er det fortsatt dårlig med engelskkunnskapene på mange verft og rederier, men det kommer seg.

Da er det godt, og et ”must”, å ha en egen agent som kjenner markedet og kan språket. Macnor huser de fleste norske utstyrsleverandørene og har i det siste ansatt flere personer for å møte et større marked. Brunvoll har jobbet med Macnor i mange år, sammen med Jets, Aeron, Maritim Partner, Tranberg, Evomec, Cargotec, FFS, Norsap, PG Marine og Teamtec. En annen brasiliansk agent med mange norske leverandører er Minura, som er agent for Libra, Brude Safety, Triplex, Jason og Nyborg. Og til sist har en nordmann bosatt i Brasil startet opp selskapet M&O Partners (M&O=Maritim & Offshore) for å promotere L K Valves, Anda-Olsen og John Gjerde. Ulstein hadde igjen en stor flott stand sammen med sitt brasilianske selskap Ulstein Belga Marine og R&M Isolering hadde også egen stand på messa. Alt i alt, mange flotte, norske selskaper som satser i Brasil.

De fleste viktige verft og redere er her sammen med Petrobras og Transpetro som er lokomotivene i den brasilianske olje og gassindustrien. Vi har i de siste månedene sett at flere norske redere har fått gode og langsiktige kontrakter på sokkelen, operert ut fra Macae. Norskan som er eiet av DOF, Deep Sea Supply, BOS (Farstad), Siem og Solstad er etablert med egne kontor, mens Eidesvik og Olympic, opererer gjennom lokale rederi og innen kort tid vil også Eide Marine være etablert i sambaens hjemland.
I skrivende stund har også den store Rio Oil & Gas gått av stabelen som en av verdens største Oil & gas messer med rikelig innslag av oljeservicebedrifter og leverandører fra Norge. Flere lokale næringslivsorganisasjoner besøker denne messen for å følge med i utviklingen av den brasilianske sokkelen. Brasil har kommet noenlunde helskinnet ut av den internasjonale finanskrisen og vil være et vekstområde lenge.
Kilder: NME/Seabrokers

DEL