M/S «VARDØYFISK II»

Seigla Ehf, Akureyri på Island overleverte sitt byggenummer S-67, M/S «VARDØYFISK II», til Øystein Enoksen, Vardø den 26.november 2009. Det skjedde kun en måned etter forrige Norgeslevering fra båtbyggeriet, nemlig «Heidi», omtalt i Skipsrevyen nr. 6/2009.

Dermed har Seigla Ehf levert fire 13m-båter til Norge i 2009. Standard på samtlige Seigur båter er Human Machine Interface (HMI), GRP sandwich PVC konstruksjon, senkekjøl og integrerte vinduer i konstruksjonen.
HMI. Ved hjelp av en touch skjerm kan man kontrollere det meste ombord. Quick menyen programmeres etter behov, man har kontroll over hele alarm systemet, oppvarming og vindusviskere, kontroll over senkekjølen, over lys og navigasjonslys, likeså over det hydrauliske og pumpene.
Når det gjelder konstruksjonen, er materialet laget ved en Vacuum Assisted Resin Transfer Molding prosess. Verftet fremhever fordelen med at vinduene er integrert i GRP konstruksjonen. Andre fordeler med VARTM er isolering, støyreduksjon, styrke som stål men samtidig mye lettere.

M/S «VARDØYFISK II» er multi-functional og kan brukes for forskjellige typer fiske som garn-, line- og krabbefiske. Sjarken har følgende hoveddata:
Lengde o.a. 12,95 m
Bredde 4,59 m
Dybde i riss 1,40 m
Fiskerom 26 m3
Drivstofftanken rommer ca. 3.600 liter og ferskvannstanken ca. 200 liter.

Maskineri
Fremdriften besørges av en Yanmar 6AYM-GTE dieselmotor som utvikler 829 hk v/1900 o/min og er koblet til et ZF-500IV reduksjonsgear med oversetning 1,97:1. Propell er type Duncan fixed propeller. På prøveturen kom båten opp i 28 knops fart.
Motoren har Europafilter installert for olje og diesel rengjøring. En Kohler 6,5 kW generator gir ekstra strømtilførsel sammen med et ASC (automatisk start control system).
På gearet er det montert 2 hydrauliske pumper fra Sauer Danfoss. En Sleipner baugpropell er type SH300. Securitas har levert brannslukkingsanlegg.

Dekk/diverse
Båten er innredet for fire personer, og i styrehus og lugar er det dørk oppvarming. Når hovedmotoren ikke er i gang, tar en Ebersprächer på 10 kW over oppvarmingsoppgaven. Når båten har tilgang på landstrøm, brukes 2 x 2 kW heaters for varme til lugar og maskinrom.
Redningsutstyret ombord inneholder blant annet en 6-personers Viking redningsflåte. Libra har levert utvendige dører. Brødr. Hukkelberg har levert Recaro styrestoler.

Elektronikk
Navigasjonsutstyret er levert av verftet og montert av Rafröst, Island. Blant utstyret er Furuno M-1934 radar, Simrad AP50 autopilot, Simrad QS joystick, Simrad RF300 og RI35 rorindikator, Furuno SC-50 GPS/kompass, Furuno GP-320 GPS, Olex plotter, Furuno FA-150 AIS, Sailor VHF m/DSC og Matre PG-1 pilot guard.
ϕ
Seigla Ehf har flere sjarker av denne typen i bestilling, blant annet en som skal leveres til Island i slutten av januar.

DEL