M/S «TROLLBAS»

Sjøtroll Havbruk AS overtok sin nye oppdrettskatamaran «TROLLBAS» fra Grovfjord Mek. Verksted AS den 18. juni 2011 som byggenummer 66 fra båtbyggeriet. Gudmor ved dåpen som fant sted på Fitjar, var Gunn Evy Henriksen.

Dette er den hittil største oppdrettsbåten som GMV har bygget med bredde på hele 10,4 meter, altså 2 meter bredere enn for eksempel «Lofotfjord» som ble levert fra verftet i april. «TROLLBAS» er den første av tre båter av denne typen, der en av disse blir enda litt større og vil få en 90 t/m kran.
Hovedoperasjonene for båten blir ankerhåndterings- og fortøyningsoppdrag. Fartøyet skal sammen med andre båter i flåten betjene 25 matfiskkonsesjoner og fire settefiskkonsesjoner.
«TROLLBAS» er godt utstyrt for oppdragene med en Palfinger hybrid kran type PK 65002MG med 3000 kg vinsj og radiostyring levert fra Bergen Hydraulic, en 20 tonns trommelvinsj og to 3-tonns capstans – levert av Lorentzen. Lastekapasiteten er på ca. 75 tonn.
Rorhus og dekkshus går over to dekk, og sistnevnte inneholder kombinert bysse/messe, to lugarer hver med to køyer, dusj/toalett samt garderobe/tørkerom.

«TROLLBAS» har følgende hoveddata:
Lengde o.a. 14,99 m
Bredde 10,40 m
Lastekap. 75 t
Drivstoffkapasiteten er på ca. 9.300 liter og ferskvannskapasiteten ca. 2.300 liter.

Maskineri
Fremdriften besørges av to Nogva Scania DI16 1643 M dieselmotorer som hver utvikler 600 hk v/1800 o/min, og som via to Nogva HC-258 gear m/PTO driver to Helseth vripropellanlegg med vingediameter på 1050 mm. Katamaranen har et Nogva Deere dieselaggregat på 44 kVA og er utstyrt med en MB Hydraulikk sidepropell på 80 hk. På prøveturen kom farten opp i over 16 knop.

Diverse
Båten er utstyrt med et skumanlegg for desinfisering, og MPI har levert en HT-vasker. Møbler er levert av Maritime Møbler og Ekornes. El-Installatøren har utført de elektriske arbeidene, og det elektroniske utstyret er levert av Larsen Elcom.