M/S ”Tidecruise” døpt i Lysefjorden

M/S ”Tidecruise” levert fra Brødrene Aa den 19. juni 2008, ble den 9. september endelig døpt i spektakulære omgivelser i Lysefjorden. Leveringen ble behørig omtalt i Skipsrevyens juni-utgave. Dåpen fant sted på den minste kaien i den ville fjorden, Bratteli. Kaien er ikke bredere enn at katamaranen fikk satt baugen inntil med tamp på hver side mot pullert i hver ende av kaien.

M/S ”Tidecruise” ble døpt i sitt primærområde, Lysefjorden. Tide Sjø AS satser stort på turisttrafikk og når dette skrives har nybygget allerede gått 71 turer med over 9000 passasjerer inn til Preikestolen, som er hovedattraksjonen i Lysefjorden. Når turistferja M/F ”Strand” i tillegg har fraktet over 30.000 passasjerer denne sommeren, som er en økning på hele 29% fra fjoråret, viser det potensialet i dette området.
Nybygget, som er den femte karbonkatamaranen levert til Tide/Stavangerske, skal i vinterhalvåret være avløsningsskip når de rutegående katamaranene er ute av drift for vedlikehold. Hun har omtrent samme motorinnstallasjoner og samme fart, men denne gangen er det MAN som har levert hovedmotorene. I tillegg er hun ca. 2 meter kortere og passasjerkapasiteten er 146, som er 34 mindre enn de som rederiet tok levering på i fjor. Siden hun skal betjene cruisepassasjerer i sommerhalvåret og også være tilgjengelig for bedriftsmarkedet som er stort i Stavanger området, har hun en mer påkostet innredning. Blant annet er det installert et avansert multimedia-anlegg som viser bilder i fartsområdet. I tillegg har guiden trådløst system og kan bevege seg fritt rundt omkring mens man guider. En liten vakker detalj er at alle åpne rekkverk er i blankt rustfritt stål, nydelig! Administrerende kaptein er Arve Finnvik og chief er Frode Johnsen.

Gudmor var Anne-May Waage
M/S ”Tidecruise” ble døpt av gudmor Anne-May Waage som også er ansvarlig for cruisesatsingen til Tide Sjø AS. Hun fikk æren av å døpe sitt etterlengtede skip i sin egen fjord. Hun er nesten vokst opp i Lysefjorden da familiens hytte ligger her.

829tale_519125134.jpg
Adm.dir. Egil Nylund, Tide Sjø AS, Anne-May Waage, gudmor, og kaptein Arve Finnvik.

Høydepunktet var selvfølgelig en skipsdåp på en kai støpt inntil ei bratt fjellside som stupte i den dype fjorden. Her går en bratt sti hvor man må holde seg i et tau og kaien måler 8×5 meter. Her skulle man ha plass til ca. 50 gjester og et musikk-korps. Skoleungene i Tau musikk-korps fikk fri fra skolen og hadde en kjempedag. Fjorden lå stille og blank mens solen sendte muligens sine siste varme sommerstråler på gjestene for denne sesongen.
Neste år kommer det enda flere turister her, et marked i vekst som Tide Sjø As deler med L.Rødne & Sønner Co AS.

Nå er det slutt
Det er nå slutt på at Tide Sjø døper sine skip opp etter kommuner, øyer og andre kjente steder. Trist synes nok mange, har ingen ting å si bare båten går når den skal, sier andre. Tide hevder at de nå kan være mer fleksible med å rotere materiellet sitt der hvor det er mest hensiktsmessig siden de har konsesjoner fra Oslofjorden til Trøndelag.
I sommer har ferja M/F ”Vikingen” gått i Tau-sambandet i Rogaland mens gamleferja M/F ”Strand” har gått som turistferje i Lysefjorden. Pendlerne fra Strand er velkjent for å være en av de mest kresne kundegruppene Tide Sjø har, men det er ikke kommet et negativt ord om at ferja ikke har navn fra nærområdet, – de kommer jo med ferja! Spørs om ikke Tide Sjø har fabrikert et problem som ikke eksisterer. Trist er det likevel at navn som ”Fjordbris”, ”Tedno”, ”Sunnhordland” og ”Skudenes” ikke er gode nok i fremtiden, – de er alle legender.
8293stk_930868619.jpg
Stolte karer: Fra v. Magne Myklebust, Servogear, Egil Nylund, Tide Sjø, og Tor Øyvind Aa, Brødrene Aa AS.

Brødrene Aa har sine beste kunder i Rogaland. Dette var den niende karbonkatamaranen verftet leverte til Rogaland. Verftet har i ordre ytterligere fire katamaraner til Tide Sjø AS, to som skal gå i Oslofjorden og to som skal gå på Møre, samt to til Fjord Fylkesbaatane og er beskjeftiget til 2010.
Båtomtale av Tidecruise i SR3/08

Arne.sollesvik@lyse.net
DEL