MS «Oda»

Risnes Sønner AS, Sagvåg på Stord overleverte oppdrettskatamaranen M/S «Oda» den 17. mars som verftets byggenummer 105 til rederiet Firda Sjøfarmer AS, Eivindvik. Det er verftet og Vik-Sandvik AS som i samarbeid med Høgskolen i Bergen, avdeling for ingeniørutdannelse, har tatt seg av konstruksjonen av båten.

Selv om båten er bygget i stål oppnår den en fart som kan sammenlignes med en aluminiums- eller plastkatamaran, nemlig 17,5 knop. Rederiet er et datterselskap av Firda Management AS, et helintegrert selskap innen produksjon av laks og ørret. Selskapet innehar syv matfiskkonsesjoner og tre settefiskanlegg. Produksjonsenhetene er lokalisert i Florø, Bremanger, Gulen og Bergen.

M/S «Oda» er konstruert med tanke på tunge løft, stor dekksplass samt å kunne dekke større avstander i all slags vær. En stålbåt med denne skrogtypen som gjør relativt stor fart er noenytt, og båten er den første i sitt slag. Katamaranen er blant annet blitt slankere. Det knyttes store forventninger til at båttypen vil slå godt an i oppdrettsnæringen.

Hoveddata:
Lengde o.a. .....................14,50 m
Bredde .............................6,00 m
Dybde i riss.......................1,40 m

Maskineri
Fremdriftsmaskineriet består av to Sabb Iveco Aifo type 8361 SRM32 som hver yter 250 HK og er koblet til et Sabb propellanlegg og gear type HVP83E. Styremaskineriet er av type Ulstein Tenfjord og båten er utstyrt med en sidepropell fra Sleipner.

Diverse
På dekk er det montert en ankervinsj levert av Mjosundet Båt og Hydraulikk, og samme firma har levert nok en vinsj med hivekraft for et heng på opptil fire tonn, og med full trommel 3,1 tonn. Bergen Hydraulic har levert en Palfinger PK18080 kran. Vinduer er levert av Glass- og Låsservice AS, Stord, styrehusdør er fra Colt Industrier og lanterner er levert og montert av Elecon. Lyskastere er av type Norselight SH200GH. Til oppmaling av katamaranen er anvendt produkter fra Hempel Ifa Coatings. W. Giertsen AS har levert redningsutstyr.

Når det gjelder innredning er Fibo paneler blitt brukt på skottene. Båten har en Reflex oljeovn på 20 liter levert av AS Maritim. Elecon AS, Stord har utført både elektriske og elektroniske installasjoner. Det elektroniske utstyret inneholder Furuno M-1621 MkII radar, Furuno LS-616 6» Simrad ekkolodd, Robertson AP 11 autopilot og DGPS type JRC. Båten har en Sailor VHF RT 2048, og CD/kassettspiller er fra TV-senteret, Stord. Leif H. Strøm har levert diverse skipsutstyr.