M/S «NJORD»

Risnes Marine Partner, Sagvåg, overleverte byggenummer 5 til Lærøy Midnor AS 8. januar 2008. Arbeidskatamaranen, som fikk navnet «Njord», er på nesten 15 meter.

Båten er designet av Vik Sandvik og har fått betegnelsen VS 815.
Byggeverftet ble etablert i januar 2005 av Egil Risnes, og selve båtbyggingen skjer på Ole Kvernenes Båtbyggeri i Fitjar, mens Stordbase (utrustning) og Stord Offshore (styrehus bygget i aluminium) også inngår i samarbeidet. I løpet av fjoråret og hittil i år er det levert åtte arbeidsbåter. Skrogbestillingene fant sted før kontraktene ble skrevet med begrunnelse kortere leveringstider.
Katamaranens hovedformål er å utføre operasjoner knyttet til oppdrettsnæring, for eksempel transport av fôr og annet, håndtering av merder, skyve- og taueoppdrag, ankerhåndtering, fortøyningsoppdrag og typer arbeid som trenger stort dekk for behandling av fisk.
Designet har tatt hensyn til brukervennlighet og enkel operasjon av båten. Skroget gir gode manøvreringsegenskaper. Båten er arrangert med rekke rundt hele fartøyet og fri passasje rundt overbygget. Arbeidsdekk er aktenfor overbygget. Skroget er bygget i stål og overbygget i sjøvannsbestandig aluminium.

M/S «Njord» har følgende hoveddata:
Lengde o.a. 14,98 m
Bredde 8,60 m

Diverse
Fremdriften besørges av to Nogva Scania dieselmotorer som hver utvikler 600 hk. To vridbare propellere av Helseth fabrikat er koblet separat til gear og motor, – ett system i hvert skrog. Styremaskinen er fra Tenfjord. Fartøyet er utrustet med to Sleipner SP500 hydraulisk baugpropellere – en i hvert skrog. Propeller og rorarrangement er beskyttet med bøyler for å kunne forsere tauverk.
Båten er utstyrt med en Palfinger pk 48000 MG kran med radiostyring.

DEL