M/S «CARBO CLYDE»

Kockums AB i Karlskrona leverte sin første CarboCAT båt for sivilt formål den 5. september 2010 som byggenummer 469. Fartøyet fikk navnet «CARBO CLYDE» og var bestilt av Fintry Marine Design AG som også har stått for designet. Båten er bygget i kullfiberkompositt, et område der Kockums er verdensledende blant annet innen bygging av marinefartøyer, inkludert bruk av Stealth teknologien.

«CARBO CLYDE» la så ut på turen til Lübeck for utrustning og skal deretter settes inn i tjeneste med Rostock som base. Båten beskrives som service & supply fartøy for offshore vindparker.
Båten har setearrangement for 12/24 personer, og det er to mannskapslugarer akter. Lastedekket med kapasitet for last opp til 8 tonn er forut og har fått montert en Palfinger PK 15500 MC kran. Passasjerene entrer også fartøyet via dekket forut. Her er det også et dokkingsystem for sikker overførsel av personale til en offshore vindinstallasjoner.
Styrehuset har 360 graders sikt. Besetningen vil bestå av 3-4 personer, og båten har DNV klasse ✠1A1, HSLC, R2, CREW og fører UK flagg.

M/S «CARBO CLYDE»
Hoveddata:
Lengde o.a. 23,40 m
Bredde 8,80 m
Draft 1,10 m
Lastekap. 8 t

Servicefartøyet har to MTU 8V 2000 dieselmotorer hver med ytelse på 720 kW som driver to Hamilton HM 571 vannjetanlegg. Dette bringer båten opp i en fart på ca. 25 knop. Det er montert to baugthrustere for å oppnå best mulige manøvreringsegenskaper. Sigurd Solberg, Florø har levert navigasjons- og kommunikasjonsutstyret til fartøyet.
Båten ble ferdigbygget på bare 7,5 måneder. Komposittmaterialet gir blant annet den fordelen at mannskapet selv kan reparere mindre skrogskader som lett kan oppstå. Verftet hevder at vekten for dette fartøyet er ca. 30% mindre enn for tilsvarende bygget i aluminium med de fordelene det gir.
Kockums inngår i ThyssenKrupp Marine Systems, og i forbindelse med denne første CargoCAT i kullfiberkompositt for sivilt bruk ble det annonsert at det nå investeres i et helt nytt komposittverksted i Karlskrona som blir på ca. 2.000 m2. Etterspørselen er økende både for sivile og militære formål, ifølge verftet.