M/S «Bjørnsfjell»

M/S «Bjørnsfjell» - en NabCat 1350 - skal inn i forskningens teneste for LetSea AS på Helgeland. Foto: Tom Lysø

M/S «Bjørnsfjell» ble levert som byggenr. 152 fra Moen Marin AS til LetSea AS den 27. juli 2016. Designen er nye NabCat 1350 og nybygget skal bistå i arbeidet med å skaffe ny kunnskap og innsikt for bærekraftig vekst i havbruksnæringen.

LetSea, inntil 2015 kjent som Helgeland Havbruksstasjon, har siden 2001 utviklet seg til å bli en anerkjent forsøksstasjon og en viktig bidragsyter innen anvendt forskning. Selskapet sin forsøksstasjon er en av landets største med hele 112 forsøksmerder på 5 x 5 meter. Stasjonen har konsesjon for laks, ørret og torsk, og det foregår nærmest kontinuerlig forsøk på disse tre artene. De siste fire årene har selskapet økt FoU-aktivitetene betydelig, og tidoblet inntektene.

Nå vokser LetSea på flåtesiden. Nylig overtok selskapet sin første NabCat fra Moen Marin. M/S «Bjørnsfjell» er 13,50 meter lang og 7,5 meter bred, og blir et nyttig verktøy i LetSeas jakt på ny innsikt og forståelse for hva som skal til for å oppnå bærekraftig vekst i havbruksnæringen. To John Deere-motorer med en samlet motoreffekt på 750 hestekrefter sørger for fremdriften. I kombinasjon med Twin Disc gir og Sleipner baugpropell gir dette krefter og fleksibilitet til varierte operasjoner.

Sentralt på denne versjonen er et stort og godt arbeidsdekk. «Bjørnsfjell» er utrustet med en radiostyrt Palfinger-kran på solide 32 tonnmeter, samt nokker på tre og fem tonn. Navigasjonspakken er levert av Furuno, og inkluderer radar og kartplotter med integrert GPS, VHF, ekkolodd og autopilot. Fartøyets spesifikasjoner inkluderer også et tre-fas aggregat med en effekt på 15 kW, systemer for deteksjon og alarmering ved brann og vanninntrenging, Inergen brannslukking i maskinrom, ekstra styreposisjon bak styrhus og to redningsflåter.

Som andre nybygg i NabCat-serien er også «Bjørnsfjell» levert med helisolert maskinrom for bedre arbeidsmiljø, helkledde innvendige rekker for enkelt renhold og desinfisering – og helsveisede spant for optimal styrke og soliditet.

Hoveddata:

Lengde ………………………….. 13,50 m

Bredde ………………………………. 7,50 m

Motoreffekt …………………….. 2×375 hk

Fart ………………………… 13-15 kn u/last

Nyttelast ……………………. 25.000 kg

DEL