M/S «ACHIEVER»

Grovfjord Mek. Verksted AS kunne den 25. august 2011 levere service katamaranen M/S «ACHIEVER» til Northern Offshore Services AB, Donsö i Sverige som byggenummer 69. Dette er det første av to hurtiggående fartøyer som skal utføre tjenester for offshore vindmølleparker.

I forbindelse med kontraktsinngåelsen i august i fjor, ble det også undertegnet en opsjonsavtale på ytterligere fem båter av samme type. Båtene skal frakte utstyr og personell ut til offshore vindmøller i installasjonsfasen samt i forbindelse med drift og vedlikehold.
Grovfjord Mek. Verksted er det første norske verftet som bygger aluminiumsbåter til dette markedet, et marked som domineres av engelske og nederlandske skipsverft. Bedriften beskriver derfor leveransen som en milepæl for Grovfjord Mek. Verksted, norsk verftsindustri og Grovfjord samfunnet.
Fartøyene bygges i en ny hall som økte bedriftens byggekapasitet betraktelig og gjør det mulig å bygge og utruste fem båter samtidig innendørs. Det er blitt investert over 30 millioner kroner de seneste årene i moderniseringen av anleggsfasilitetene.
Bedriften har hatt en fin utvikling de siste årene med en omsetning på over 92 millioner kroner i 2010, et tall som blir forbedret i 2011 til over 100 millioner. Det er rundt 60 ansatte ved bedriften.
Grovfjord Mek Verksted har spesialisert seg på bygging av arbeidsbåter i aluminium og har de siste fem årene bygget nesten 50 båter til oppdrettsmarkedet. Verftet har egen designavdeling og kan derfor skreddersy båtene til kundenes behov.

Rederiet
Northern Offshore Services AB startet sitt engasjement innen vindindustrien offshore våren 2008, og flåten har økt fra ett til dagens 12 fartøyer. Senere i år kommer så byggenummer 70 fra Grovfjord Mek. Verksted. Siden starten har rederiet bygget syv spesialtilpassede skip for å betjene offshore næringen.
Rederiet utfører en rekke tjenester. Først og fremst gjelder det personell- og godstjenester for den havbaserte vindkraftindustrien rundt om i Europa. Kundemassen er omfangsrik, og det kan nevnes kraftselskaper, statlige verk, vindturbinprodusenter, konstruksjonsforetak, rederier og dykkerfirmaer.
Selskapets fartøyer fungerer som supply-, standby-, VIP fartøyer og dykkerplattform. Flåten av fartøyer har utført oppdrag som bunkersleveranser og elkraft til vindkraftverk og andre installasjoner. Hver måned utfører rederiets fartøyer cirka 6.000 transfers på offshore vindmølleparker.
Northern Offshore Services har i tillegg management av to losbåter for Sjöfartsverket.

M/S «ACHIEVER»
Denne typen fartøy er en videreutvikling av dagens båter der målsetningen har vært å utvikle et enda bedre fartøy som skal operere i røffe værforhold. Rederiet tror at dette skipet således representerer neste generasjon crew båter. Båttypen er utviklet i nært samarbeid mellom rederi og verft og med støtte fra Innovasjon Norge.
Nybygget er allerede i gang med en langtidskontrakt i tysk sektor og har hittil innfridd forventningene hva angår komfort, fart, lasteevne og dokkingskapastiet mot monopiles etc.
Båten har gode mannskapsfasiliteter med et stort rorhus inneholdende sofagruppe og pantry, to lugarer og dusj/toalett. I passasjeravdelingen er det separate stoler til 12 personer, sofagruppe, et lite pantry, samt toalett og garderobe.
I tillegg til støy-/brannisolering av maskinrommet er dekkshus/rorhus montert på fleksible labber på dekk. Dette gir et svært lavt støynivå ombord, noe som er blitt berømmet av mannskap og passasjerer som har vært ombord.
Båten kan frakte containers på fordekket og har en 12 t/m kran samt transferpumpe for levering av diesel til vindmøllene. Dekkskapsiteten forut er på 52 m2/opp til 15 tonn, og dekket måler 6,9 x 7,5 m.
M/S «ACHIEVER» er klasset i DNV med notasjonene ✠1A1, HSLC, R1(dnk), Crew og fører dansk flagg med Esbjerg som registreringshavn.

Hoveddata:
Lengde o.a. 19,99 m
Bredde 7,60 m
Draft 1,30 m
GT 101
NT 41
DW 25 t
IMO nr. 9634127
Tankkapasitetene er 8400 liter diesel olje og 1000 liter ferskvann.

Maskineri
Fremdriften besørges av to MTU 8V2000M72 dieselmotorer som hver har ytelse på 720 kW v/2250 rpm, og som driver to Servogear HD 220 gear med el.innslag. På begge gearene er det sjaltbar PTO for hydraulikkpumper. Vripropellanlegg er av type Servogear med vingediameter 975 mm.
Hjelpemaskineriet utgjøres av to Perkins/Stamford generatorsett hver på 22,5 kW og 27,7 kVA. Maksium fart uten last er i området 25 til 27 knop. Bunkersforbruket ved service fart oppgis til ca. 300 liter per time.

Diverse
Katamaranen er utrustet med en Palfinger PK12000M kran med max. løfteevne på 8000 kg. Ved max. outreach på 16,4 m er kapasiteten 380 kg.
Det elektroniske utstyret omfatter blant annet 2 x Furuno X-band radar, Furuno FCV-620 ekkolodd, Furuno Telchart ECDIS, Furuno GP-150, Furuno SC-50 sat.kompass, Simrad AP-50 autopilot, Furuno NX-700B navtex, Furuno FA-150 AIS og Taiyo VHF.

Grovfjord Mek. Verksted AS skal levere søsterbåten “Assister” som bnr. 70 senere i høst.