Maritime termiske kameraer

NAVY skal nå forhandle termiske kameraer. Dette er resultatet etter at NAVYkjeden og firmaet FLIR har inngått en distribusjonsavtale om salg av maritime termiske kameraer.

NAVY er Norges eneste landsdekkende kjede innen maritim elektronikk. Kjedens forhandlere dekker kysten fra Fredrikstad til Kirkenes og råder over mer enn 100 tekniske spesialister.
Kjeden ble opprettet i 1980 og eies av NAVYforhandlerene. Alle innenfor NAVYkjeden er erfarne, godkjente, maritime elektronikkforhandlere som sikrer brukeren kvalifisert salg, installasjon og service. Man forhandler produkter fra verdens ledende produsenter innenfor maritim elektronikk.
NAVY kan gjennom sine avtaler med leverandører av maritim elektronikk levere komplette pakkeløsninger, utføre konsulentoppdrag og påta seg total levering/installasjon til verft og rederier.

FLIR Navigator
Med introduksjonen av Navigator infrarødt kamera til en ”rimelig pris” har FLIR Systems brakt de fordelaktige egenskapene termisk bildebehandling har til langt flere brukere enn tidligere. Den har tillatt mange flere fartøyseiere å benytte teknologien på en økonomisk måte, som dag- og nattnavigasjonsutstyr og for å øke sikkerheten.
I tillegg til den fastmonterte versjonen, som etter installasjon peker i samme retning, har Navigator en pan/tilt modell. Denne kan via en joystick roteres +/- 180 grader horisontalt samt heves og senkes +/- 45 grader. Dette tillater brukeren å skanne hele området og å fokusere på enkelte områder.
Selve kameraet er den samme på disse to modellene. Det leveres med krystallklar 320 x 240 pixel termisk bilde i dagslys, i total mørke, i lett tåke og røyk. Navigator har de samme egenskapene som mange av FLIR Systems mer sofistikerte maritime systemer, men er satt sammen for de som primært ønsker å bruke kameraet som et hjelpemiddel for navigasjon.

391Navigator_730994490.jpgEn sterk egenskap
ved Navigator modellene samt alle FLIR Systems termiske bildebehandlingskameraer er at de ikke trenger tilleggslys for nattbruk. De er enkle å installere, enkle å bruke, trenger lite eller ikke noe vedlikehold og har normale driftskostnader. Den høye bildekvaliteten tillater brukeren å kontrollere et område med god detaljrikdom og gjør det mulig å se selv små farlige gjenstander – dag eller natt og i vær med dårlig sikt. Det er ikke behov for egne brukerinnstillinger.
I standardutgaven leveres Navigator med vidvinkel. Ikke bare gir dette et stort observasjonsområde og dermed en god situasjonsforståelse av området, men det eliminerer også behovet for stabilisering.
Kameraet er ideelt for å se sjømerker, skipstrafikk, landemerker, broer, påler, andre båter, vragkgods, overvåking, oljeflak og selvsagt andre farlige hindringer samt ”man over bord søk”.
Navigator er et robust kamera. Elektronikken er beskyttet mot fuktighet og vann. Et innebygd varmeelement er installert for å avrime kameraets beskyttelsesvindu og for å sikre klare termiske bilder selv i ekstremt kalde omgivelser. Bilder kan eksporteres til en hvilken som helst eksisterende multifunksjonsskjerm, en kartplotter for eksempel, tar i mot composite video.

Hva er Termisk bildebehandling?

Termisk bildebehandling er bruken av et termisk kamera som “ser” den termiske energien som avgis fra et objekt. Termisk eller infrarød energi er lys som ikke er synlig for oss mennesker pga den lange bølgelengden. Det er den delen av det elektromagnetiske spekter vi oppfatter som varme. Infrarødt tillater oss å se hva øyet ikke kan se. Termiske kamera produserer bilder av synlig infrarødt eller ”varmestråling”. Basert på temperaturforskjellene mellom objekter vil et termisk kamera gi oss klare bilder.

391Man_overboard_980012791.jpg
I motsetning til annen teknologi, som lysforsterkning, vil ikke et termisk kamera ha behov for lys i det hele tatt for å gjengi den minste detalj i et objekt. Termisk bildebehandling gir uansett lysforhold full synlighet. I total mørke, i tåke, på lange distanser, gjennom røyk vil en også kunne se om det er noen som gjemmer seg i skyggen. Kamera blir brukt til sikkerhet og overvåkning, i det maritime miljø, som et selvbetjent kamera, og i brannvesenmiljø – for å nevne noen anvendelsesområder.

DEL