Kystvakten hindret storbrann på Krokeide

Foto:Kystvakten/Fanaposten
Natt til tirsdag brant en hytte i Austrevågen på Krokeide ned til grunnen. Brannvesenet fikk bistand av kystvakten, og sammen forhindret de trolig en storbrann.

Kystvaktfartøyet KV Tor var på patrulje nordover Langenuen og Korsfjorden da de oppdaget høye flammer ved sjøkanten i Lysefjorden på Krokeidesiden.

– Vi oppdaget flammene da vi var fem nautiske mil (cirka 10 kilometer) unna. Skipssjefen kontaktet politiet, og fikk bekreftet at det var meldt om brann og at brannvesenet var på vei, sier nestkommanderende på KV Tor, Gunnar Dyngeland til Fanaposten.

Vannkanon

Skipssjefen på KV Tor stilte mannskap og fartøy til disposisjon i slukningsarbeidet.

– Vi har havarigruppe og stilte med seks mann i en lettbåt og dro inn til brannstedet. Vi hadde med slukningsmatriell og pumpe. I tillegg fikk vi manøvrert KV Tor inn mot brannstedet, fordi det var ganske dypt inn mot land. Dermed fikk vi brukt brannkanonen på fartøyet også. Vi overislet brannstedet, og fikk god kontroll med brannutviklingen. Vi drev ettersluking utover morgenkvisten, sier Dyngeland.

Innsatsen i slukningsarbeidet forhindret at brannen spredte seg til et nabo-naust, vegetasjonen og andre hytter i området.

Lærerik tjeneste

Brannvesenet uttrykte sin takknemlighet overfor innsatsen fra mannskapene fra Kystvakten.

– Vi hadde et vellykket samarbeid, og som takk for hjelpen er vi invitert ned for å se på den nye hovedbrannstasjonen, og diskutere et fremtidig samarbeid. Vi kan stille med både havarigruppe og røykdykkere. For mannskapet er slike oppdrag både interessant og lærerikt. Vi har en del slike oppdrag i sommersesongen. Vi har 14 mann ombord, hvorav seks er vernepliktige. De gjorde alle et flott stykke arbeid i forbindelse med brannen, sier Gunnar Dyngeland til Fanaposten.

Fartøyet KV Tor er helt nytt, og har kun vært i drift i tre måneder. Fartøyet har patruljeområde innenskjærs i Rogaland-Hordaland-Sogn og Fjordane.

Kystvakten har fokus på ulovligheter på sjøen, så som ulovlig hummerfiske, sjøsikkerhet og så videre.

DEL