”Krigsseilerne – med æren i behold” med H.M.Kongen tilstede

Eilert Munch Lund
Torsdag 30.10.08 kl. 13.00 tar artist Hanne Krogh og filmskaper Eilert Munch Lund imot Hans Majestet utenfor Oslo Sjømannforening sine lokaler i Kronprinsens gt. 1. Der blir det urpremiere på Eilert Munch Lund sin film; ”Krigsseilerne – med æren i behold” den andre filmen i serien; ”Vår Maritime Kulturarv”

Kongehuset har alltid hatt et nært og godt forhold til krigsseilerne både under og etter krigen. De tilstedeværende krigsseilerne Ingvald Wahl, Helge Solvang og Gunnar Knudsen setter derfor stor pris på Hans Majestet vil være tilstede på urpremieren av filmen de selv er hovedpersoner i. De har tidligere hilst på H.M. Kongen, Kong Olav og Kong Haakon den 7.

Krigsseilerne var de viktigste norske aktørene for utfallet av den andre verdenskrig og at Norge ble fritt. 38.000 norske sjøfolk var ved fronten 24 timer i døgnet og over 3800 sjøfolk mistet sitt liv for Norges frihet. Deres innsats ble ikke verdsatt da de kom tilbake til Norge – det var ingen flagg eller fanfarer. Tvert imot, de kom bakerst i boligkøen, folk var skeptiske og myndighetene beslagla deres opptjente hyrer fra det hemmelige Nortrashipfondet. Mange frøs eller drakk seg i hjel etter krigen. De overlevde torpederinger, uker på havet i åpne livbåter men ikke manglende oppfølging fra norske myndighetene etter krigen. Og ennå er det noen som ikke har fått sin krigspensjon. Ansvarlige politikere må leve med denne skampletten i vår historie til evig tid – men krigsseilerne har sin ære i behold. Til tross for krigens redsler og sviket i Norge etter krigen – klarte seg de fleste krigsseilere seg bra og det er noen av disse heltene du møter i filmen. I tillegg er Lasse Lindtner og Øystein Röger er med på dramatiseringen av intervjuene. Odd Børretzen og Totto Osvold er fortellerstemmer.

Filmen vil bli lagt ut på vår nettbutikk så snart den ute for salg.

DEL