Hoegh LNG Klaipedas INDEPENDENCE på plass i Litauen

Lithuania LNG terminal model. Foto:Klaipedos Nafta

FSRU (floating storage and regasification unit) INDEPENDENCE har ankommet Klaipeda og er snart klar for å ta imot flytende naturgass fra Snøhvit. Skipet som eies av Hoegh LNG Klaipeda Pte. Ltd, fører Singapore flagg og er bygget i Sør-Korea, ved Hyundai H.I.

Det var i mars 2012 at Höegh LNG undertegnet 10-års kontrakten med AB Klaipedos Nafta for å stille til en FSRU til rådighet i Port of Klaipeda i Litauen.

INDEPENDENCE har kapasitet på 170.000 cbm, GT på 109793 og dw på 82.028 tonn.
DNV GL klassenotasjonene er: 1A1, Tanker for Liquefied Gas, REGAS-2, OPP-F, E0, NAUT-OC, CLEAN, Recyclable, COAT-PSPC(B), CSA-FLS2 PLUS, BIS, GAS FUELLED, TMON, NAUTICUS(Newbuilding).
Skipet har Mitsubishi exhaust gass heating kjelutstyr og Wärtsilä fremdriftsmaskineri.
Skipet ble levert fra verftet i mai og er rederiets andre av fire FSRU nybygg.

Lithuanian LNG Terminal fikk EU godkjennelsen for terminalen i november i fjor etter to års gjennomgang. Etter stengningen av Ignalina Nuclear Power Plant den 31.12.2009, ble Litauen enda mer avhengig av import av naturgass, som ble importert gjennom en enkelt gassledning fra Russland gjennom Hvite-Russland.

Klaipedos Nafta ble utnevnt av regjering den 10. juli 2010 for implementeringen av LNG terminalprosjektet med oppstart i desember 2014. Ved operasjon til full kapasitet kan terminalen oppfylle 75% av gassmarkedet for de baltiske statene. Litauen har det største forbruket med opp til 61% av hele dette markedet. Klaipeda havn er isfri og kan operere året rundt.
European Investment Bank har gitt lån på halvparten av konstruksjon av kai for LNG skipet og rørledning som forbinder gassnettet med terminalen.

Snøhvit
Den 27. oktober 2014 ble Snøhvit last nummer 500 skipet fra Melkøya ombord på Arctic Voyager med destinasjon Tyrkia. Med denne lasten har Snøhvit-anlegget produsert og levert LNG til en verdi av 82 milliarder kroner siden oppstart i 2007, opplyser Statoil.