Havforskningsskipet «G.O. Sars» fant det savnede helikopteret

Havforskningsskipet «G.O. Sars» fant det savnede helikopteret

"G.O. Sars" lokaliserte vraket ved hjelp av multistråleekkolodd på ca. 200 meters dyp nordøst for Svalbard. Foto: Havforskningsinstituttet

– «G.O. Sars» lokaliserte vraket i natt ved hjelp av multistråleekkolodd på ca. 200 meters dyp nordøst for Svalbard. Observasjonene ble sammenholdt med etterprosesserte data fra undevannsfarkosten Hugin AUV, og begge hadde samme observasjon. «G.O. Sars» har ved hjelp av videorigg filmet vraket, skriver Havforskningsinstituttet på sine nettsider.

Havforskningsinstituttet opplyser videre at «G. O. Sars» var i gang med bunnkartlegging i regi av MAREANO i nærheten av Storbanken øst for Svalbard da anmodningen fra sysselmannen kom. Skipet la da om kursen mot Longyearbyen. Skipet gikk med en maksfart på 14,5 knop, og antatt ankomsttidspunkt Longyearbyen var satt til klokken 18.00 lørdag, avhengig av været.

Parallelt med omdirigeringen av «G.O. Sars» ble undervannsfartøyet ROV Ægir med «light winch» fraktet til samme sted med Forsvarets Hercules-fly. Ægir ville bli tatt om bord og opererert fra  «G.O. Sars». Fra skipet vil det også bli søkt med multistråleekkolodd, opplyser Havforskningsinstituttet.

Flere skip har bidratt i aksjonen, deriblant sysselmannens skip Polarsyssel og kystvaktskipet Barentshav.

– Vi er i ferd med å kontrahere et skip som kan heve helikopteret. Dette skipet vil sannsynligvis ankomme Svalbard onsdag kveld og vil kunne starte hevingen i løpet av kort tid, uttaler sysselmann Kjerstin Askholt.

DEL
X