Fremover med Sabb!

– Vi har knallgode løsninger til båter under 15 meter, sier Arne Alræk (nærmest). Her er han og kollegaene John Magne Kåstad og Rune Fjellhaug fotografert ved et støydempet aggregat på 350 kVA til Relacom.
Sabben er selve inkarnasjonen av en traust og pålitelig fremdriftsmotor. Enhver båtentusiast har et forhold til Sabb-motoren. Men fremtiden er ikke tuftet på “gamle laurbær”. Adm.dir. Arne Alræk i Frydenbø Sabb Motor AS understreker tvert imot at ny teknologi, elektronikk og miljøvennlige løsninger er det som møter dagens Sabb-kunder.

– Våre motorer er optimalisert i forhold til forbruk og utslipp, poengterer Sabb-sjefen. – Kombinert med driftssikkerhet og høy servicegrad står vi virkelig på for at våre brukere skal oppleve Sabb som et premiumprodukt.
Konkurransen er knallhard og vi må være på tå hev i forhold til våre kunder, hele tiden, skyter John Magne Kåstad og Rune Fjellhaug inn. De er ansvarlig for hhv. fremdrift og gen.sets/industri, og er svært fornøyd med at markedet måler Sabb på kvalitet.
I dag speiler økt aktivitet på servicesiden på ettermarkedet det behov kundene har. – For å illustrere det med et eksempel fra min egen sektor, kan jeg nevne aggregatene som går med døgnkontinuerlig drift i oppdrettsnæringen, forteller Rune Fjellhaug. – Der er det ikke rom for slark. Kundene forventer utrolig mye og vi bestreber oss på å innfri disse forventningene.

– Vi blir målt på selve produktet og på vår evne til å følge opp i etterkant av salget, sier John Magne Kåstad. Med ansvar for svært mange Sabb-installasjoner i store og små arbeidsbåter, lever han tett på næringens behov. – Hverken ombord i båtene som fremdriftsmaskineri eller som aggregater på flåtene, er det rom for driftsstans. Vår organisasjon, delelager og serviceteam må være ship-shape hele tiden.
– I tillegg til selve aggregat-installasjonene må vi ofte også forestå levering av komplette, elektroniske styresystemer som håndterer automatisk start, stopp og synkronisering av last, samt overvåking av aggregatene, sier Fjellhaug.
Nok et viktig forretningsområde for Sabb er livbåtmotorer. Anleggene monteres i alt fra siste generasjon fritt-fall livbåter på norsk sokkel til svære motorserier for det kinesiske innenlandsmarked.
– Det er ganske spesielt at vi med våre Lister Sabb-motorer klarer å være konkurransedyktige på det kinesiske markedet, mener Sabb-direktøren. Alræk er overbevist om at det er de strenge kvailitetskravene til livbåtmotorer som er årsak til Sabbens Kina-suksess.

Historie for fremtiden
For å forklare Sabb-motorens suverene posisjon, må Arne Alræk dykke ned i firmaets mangeårige historie. – Sabb-navnet borger for kvalitet og driftssikkerhet, understreker han. – Vårt gode navn og rykte er, nær sagt, alfa og omega i en så tøff bransje som vår. I tillegg må vi holde et skikkelig servicenivå.
– En milepæl nådde vi på ’70-tallet da vi introduserte vårt vribare propellsystem, fastslår han. – Det var snakk om en liten revolusjon den gangen. Nå var det mulig å utnytte motorkreftene optimalt i hele turtallsområdet, uavhengig av last, slep eller variende strøm og vindforhold. Med denne teknologien fikk også båter med motorinstallasjoner opp mot 330 hk helt nye manøvreringsegenskaper.
– Dagens oppdrettsbåter er noen ganske solide farkoster, men de manøvreres lekende lett og utrolig fleksibelt med våre moderne HVP-systemer, fastslår Kåstad.

Konserntilhørighet
– Frydenbø Sabb Motor AS
Motorleverandøren i Damsgårdssundet har lange tradisjoner å ta vare på og merkevaren “Sabb Motor” er meget godt innarbeidet. Likevel mener Arne Alræk at Sabb Motor henter gode gevinster ved å tilhøre Frydenbø-gruppen.
Det var i oktober 2006 at Frydenbø Industri AS overtok Sabb Motor. Frydenbø-konsernet er blant Norges største leverandører av dieselmotorer, propellersett og turboladere, samt at man er en aktiv aktør innen megling av skipsskrog. Gruppen forventer i år en omsetning på over én milliard kroner og har mer enn 300 ansatte.
– Det er klart at vi – og dermed våre kunder – kan hente ut betydelige fordeler ved å tilhøre en så stor industrigruppe, hevder Arne Alræk. – Under navnet Frydenbø Sabb Motor AS løfter vi vårt produktprogram inn i et stadig mer krevende marked. Vi fortsetter som en totalleverandørav dieselmotorer, generatorsett og utstyr med et omfattende serviceverksted for reparasjoner og vedlikehold.

En attraktiv arbeidsplass
– Frydenbø Sabb fører topp moderne produkter, helt i toppsjiktet, understreker adm.dir. Arne Alræk overfor SKIPSREVYEN. Selv om arbeidsmarkedet for tiden er stramt, har Alræk stor tro på Frydenbø Sabb Motor som en attraktiv arbeidsplass. – Med konkurransedyktige betingelser, godt arbeidsmiljø og, ikke minst, en spennende merkevare og høyteknologiske produkter, ønsker vi nye medarbeidere velkommen, sier en smilende Sabb-sjef til slutt.

DEL