«Esvagt Sigma» reddet nordmenn i havsnød

Arkivfoto: Esvagt

Et norsk seilskip gikk ned utenfor Shetland tirsdag denne uken. De fire som befant seg om bord er i god behold, og ankommer Bergen Havn med «Esvagt Alpha» i kveld.

«Esvagt Sigma» befant seg bare en time fra stedet der fire nordmenn om bord i en seilbåt var i havsnød tirsdag denne uken, og kunne komme seg velberget derifra.

Flåtesjef Asger Sørensen var med på redningsoperasjonen på landsiden og forteller til skipsrevyen.no at «Esvagt Sigma» befant seg på britisk sokkel øst på Shetlandshavet da de mottok mayday fra den norske seilbåten over radioen. Fartøyet tok inn vann og hadde mistet fremdrift.

«Esvagt Sigma» som lå på standby på en installasjon i britisk sektor, befant seg 15 sjømil borte fra det havarerte skipet. Vind og sjø var 6-7 beaufort.

"Esvagt Sigma" reddet tre nordmenn og en littauer fra havsnød denne uken. Foto: Esvagt
«Esvagt Sigma» reddet tre nordmenn og en littauer fra havsnød denne uken. Foto: Esvagt

– Vi befant oss bare en times tid unna, og ble frigitt fra våre standby-oppgaver og sendt avsted for å hjelpe besetningen som bestod av tre nordmenn og en littauer, sier Sørensen til skipsrevyen.no.

De forsøkte først å berge seilbåten som tok inn vann, hadde vann i maskinen og manglet brennstoff.

Hjem med «Esvagt Alpha»

– Noen av våre folk fikk pumpet seilskipet for vann. «Esvagt Alpha» var på vei til «Esvagt Sigma» for besetningsskifte. I det «Esvagt Alpha» nådde frem til «Esvagt Sigma» kunne det konstateres at seilskipet ikke stod til å redde og de fire personene om bord ble berget ombord på «Esvagt Alpha».

«Esvagt Alpha» tar nå de fire personene med til Bergen.

Les også: Bli med om bord i «Esvagt Alpha»

Hittil har Esvagt reddet 133 personer på 35 år. Ifølge den danske flåtesjefen trener Esvagt-ansatte jevnlig på redningsoperasjoner med MOB-båter. Gårsdagens reelle redningsaksjon utenfor Shetland var de dermed godt rustet til å utføre.

– Redningen dokumenterer verdien av den daglige treningen som alle Esvagt-skip gjennomfører i tilsvarende forhold, avslutter han.