Ellen Forland er død

Ellen Forland, her til venstre, sammen med Magnus Stangeland og Monica Wester, sistnevnte var gudmor for “Geo Celtic”
Bergens rederidronning gikk bort fredag – 83 år gammel.

Helt frem til sin død var Ellen Marie Forland administrerende direktør for rederiet E. Forland AS og på jobb hver eneste dag.

Dødsfallet skjedde fredag, to dager etter at Forland gjennomgikk en rutinemessig hjerteoperasjon, melder Bt.no på siden nettsider.

Sønnen tar over
– Operasjonen var egentlig berammet i november, men den utsatte hun fordi det var så mye å gjøre i rederiet, forteller sønnen Frode Forland, som nå tar over ansvaret for rederiet.

For tre år siden fikk Ellen Marie Forland kongens fortjenstmedalje i gull. Initiativet til medaljen kom fra klubben ved verftet på Laksevåg, Bergen Yards BMV. Uten Ellen Forland ville det trolig ikke være noe skipsbygging tilbake i Bergen, ble det sagt den gang. I 2000 så det ille ut for det som senere ble til Bergen Yards BMV. Verftet på Laksevåg sto uten oppdrag og var på fallittens rand.
Da var Forland på pletten. Rederiet skulle bygge om og modernisere skip. Oppdraget gikk til daværende Laksevåg Verft. Tre skip og jobb for flere hundre millioner kroner hindret konkurs ved det tradisjonsrike verftet.

Startet rederi i 1973
Ellen Marie Forland vokste opp på Huftarøy i Austevoll kommune. Etter realskole på hjemstedet Storebø reiste hun til Bergen for å ta examen artium, noe som ble unnagjort på to år. Deretter reiste hun til København for å studere kjemi.

I 1953 kom hun tilbake til Bergen og giftet seg med Mikkel Reinart Forland fra Austevoll. Sammen startet de skipsmeklerfirma i Bergen. I 1973 startet Ellen Marie Forland eget rederi. Hun ble rederen og mannen skipsmekleren.

DEL