Gå til innhold
Annonse

«Rygerdronningen» er klar for å frakte 300 passasjerer på sightseeing i den vakre Lysefjorden der «Prekestolen» er en av mange severdigheter. – Vi merker sterk økning av asiatiske passasjerer sier Anders Rødne i familierederiet Rødne som skal operere karbonfiberskipet fra Brødrene Aa.

Annonse

Navnet «Rygerdronningen» fikk skipet etter en lokal navnekonkurranse forteller Rødne. – Det kom inn mellom 7- og 800 navneforslag til skipet.Konkurransen engasjerte åpenbart sterkt i Ryfylke og Rygerdronningen fikk et overveldende flertall av stemmene.

Navnet stammer fra vikingtidens sagatid og henspiller på Rygene som var folket som bodde i Ryfylket. I Hordaland bodde Hordene, derav uttrykket «de ville hordene». I Grenland bodde Grenene. Folket i Ryfylket ønsket derfor at det nye skipet skulle få det velklingende navnet «Rygerdronningen».

Rederiet Rødne

Skipet er foreløpig siste nyanskaffelse i det familieeide rederiet Rødne som så dagens lys i 1956 med båten «Øygutt» (bygget i Hordaland i 1934) som ble innkjøpt for å frakte skolebarn i Finnøy kommune. Etter hvert ekspanderte rederiet langt ut over kommunegrensene med personbefordring både i rutetrafikk og sightseeing. I dag har rederiet 30 båter og trafikkerer flere ruter og sightseeingturer i Stavanger, Bergen og Lysefjorden.

Kineserne kommer

-Det har vært en sterk økning av asiatiske passasjerer de siste par årene sier Anders Rødne. Også turismen fra Japan og Russland har vært økende i tillegg til amerikanerne.

Opptatt av miljøet

-Det første skipet vi kjøpte av brødrene Aa var en båt i Oregon Pine. Totalt har vi kontrahert 19 fartøyer ved verftet. Etter hvert ble det glassfiber. I 2002 kjøpte vi den første kullfiberbåten. -Vi har hele tiden vært opptatt av miljøet, sier Anders Rødne.

Hoveddata

Navn: Rygerdronningen
Verft / bnr: Brødrene Aa / bnr 292
Rederi: Rødne
Lengde: 37,8
Fartøystype: Turistbåt

Karbonfiberbåtene har mye lettere skrog så derfor bruker de også mye mindre drivstoff. «Rygerdronningen» tilfredsstiller alle dagens miljøkrav, sier Rødne.

Lysefjorden

Skipet skal trafikkere strekningen Stavanger- Lysefjorden. Den vakre Lysefjorden inneholder unike turistattraksjoner som for eksempel «Prekestolen» og «Hengjandefossen.»

Anders Rødne (tv) og Tor Øivin Aa kan nyte en velfortjent marsipankake etter vellykket stabelavløpning.
Anders Rødne (tv) og Tor Øivin Aa kan nyte en velfortjent marsipankake etter vellykket stabelavløpning.
Illustrasjon av fartøyet.
Illustrasjon av fartøyet.