Gå til innhold
Annonse
Annonse

Seigla Ehf, Akureyri på Island leverte den første av flere 13 meters fiskebåter til Norge den 2. februar. «SJØGUTT» med byggenummer S-61 ble overtatt av Tom Olav Hauge, Bremanger.

Standard på samtlige Seigur båter er Human Machine Interface (HMI), GRP sandwich PVC konstruksjon, senkekjøl og integrerte vinduer i konstruksjonen.
HMI: Ved hjelp av en touch skjerm kan man kontrollere det meste ombord. Quick menyen programmeres etter behov, man har kontroll over hele alarm systemet, oppvarming og vindusviskere, kontroll over senkekjølen, over lys og navigasjonslys, likeså over det hydrauliske og pumpene.
Når det gjelder konstruksjonen, er materialet laget ved en Vacuum Assisted Resin Transfer Molding prosess. Det fremheves fordelen med at vinduene er integrert i GRP konstruksjonen. Andre fordeler med VARTM er isolering, støyreduksjon, styrke som stål men samtidig mye lettere.
Verftet opplyser at dette er første båtmonteringen av Yanmar 6AYM-ETE motoren i Europa. Den har Europafilter for oljerengjøring, noe som reduserer antall oljeskift betydelig.
M/S «SJØGUTT» har følgende hoveddata:
Lengde o.a. 12,96 m
Bredde 4,61 m
Dybde i riss 1,30 m
Dekk 31,5 m2
Fiskerom 17x660 l cont.
Drivstofftanken rommer ca. 4.000 liter og ferskvannstanken ca. 200 liter.

Maskineri
Fremdriften besørges som nevnt av av en Yanmar 6AYM-ETE dieselmotor som utvikler 829 hk v/1900 o/min og er koblet til et ZF-500IV reduksonsgear med oversetning 1,97:1. På gearet er det montert 2 hydrauliske pumper fra Sauer Danfoss.
En Sleipner baugpropell er type SH300. En Kohler 7EFOZD generator på 6,5 kW gir ekstra strømtilførsel med at Automatic Start Control system.

Dekk/diverse
Lorentzen Hydr. og Mek. Verksted har levert utstyr som garnhaler og garngreier til fartøyet. I lugaren er det arrangement for fire personer. I styrehus og lugar er det dørk oppvarming, og når hovedmotoren ikke er i gang, tar en Webasto Thermo 90ST over oppvarmingsoppgaven. Når båten har tilgang på landstrøm, brukes 2xElbjorn heaters hver på 2 kW.
Styrestol er type Recaro Caspian SV, og Libra Plast har levert utvendige dører. Lyskaster er type Metal Halid fra DHR. Båten er utstyrt med en 6-personers DSB redningsflåte.

Elektronikk
Utstyret er levert av Måløy Radioforretning og montert av Rafröst og består av JRC JMA-5206 BB radar, Furuno FCV-295 ekkolodd, Simrad AP50 autopilot, Simrad RF 300 og RI35 rorindikator, Matre pilot guard PG-1, Olex plotter, Furuno GPS, ProNav AIS, Simrad VHF, Skipper ETF38E fishfinder og Intellian sat-TV antenne.