Gå til innhold
Foto: Folden Akva
Foto: Folden Akva

Folden Akva AS, Leines tok den 8. juli 2016 levering av bnr. 128 fra Grovfjord Mek. Verksted AS.

Byggeverftet opplyser at M/S «Folden» er en servicekatamaran skreddersydd for vasking av nøter og merdringer, men hun er også forberedt for slep og andre serviceoppdrag. Arrangementet gir romslig styrehus med pentry og sittegruppe. Det er egen arbeidsposisjon for kjøring av vaskeanlegget. M/S «Folden» har tre lugarer, to dusj/wc, stor garderobe/vaskerom og verksted. Nybygget er bygget i henhold til den nye forskriften om bygging og tilsyn av mindre lasteskip, fartsområde 4.

Største lengde er oppgitt til 14,99 meter med bredde 10,40 meter. Trapp er montert i skutesiden for enkel adkomst til merdring.

Fremdriften besørges av 2 stk. Iveco C13 hovedmotorer hver på 500 hk levert av Frydenbø Industri som også har forestått leveransen av fartøyets aggregat på 44 kVA. Nogva Motorfabrikk har levert gearsystemet om bord. Propellanlegget er en leveranse fra Helseth, mens PMH Norway har forestått thrustere (forut og akter) og manøversystem. Notvaskere er levert av MPI mens ringvaskeren er en leveranse fra Aqua Group.

På dekk er montert 2 stk. kraner hhv. 50 og 8,5 tm levert av Bergen Hydraulic AS. Fire capstans, hhv. 2x 1 tonn, 1x 8 tonn og 1x 3 tonn er levert av Lorentzen Hydraulikk. Maritime Innredning Nord har utført innredningsarbeider. Elektrisk prosjektering, elektroutstyr og -installasjon er utført av ACEL Ålesund.

Roy Tessem, teknisk leder Folden Akva, forteller til Skipsrevyen at man så langt er svært fornøyd med båten. – Den gikk fra verftet og rett i arbeid, alt fungerer kjempebra, sier Tessem. – «Folden» har bare hatt to dager ved kai i Helnessund, og det var for nødvendig oljeskift o.l.

Grovfjord Mek. Verksted er et verft med høy aktivitet særlig inn mot oppdrettsmarkedet. Vi kan nevne at GMV i fjor hadde hele 15 overleveringer av nybygg.