Gå til innhold
M/S «COD ROSA»
M/S «COD ROSA»

Oppdrettskatamaranen M/S «COD ROSA» ble levert 14. april som byggenummer 153 fra Risnes Sønner AS, Sagvåg til Codfarmers ASA, Bodø.

Dette er en standard Risnes-båt med asymetrisk skrog bygget i stål med aluminium overbygg.

Det er tydelig en oppblomstring på gang når det gjelder bygging av oppdrettsbåter, og Skarveland-eide Risnes Sønner AS kommer i år til å bygge 16-17 oppdrettsbåter i størrelsen 12-15 meter. Det vil gi en omsetning på rundt 75 millioner kroner i 2007.

Codfarmers ASA med lokalisering av produksjonen i Nordland er blant de ledende innen oppdrett av torsk. Produksjonskapasiteten ved full utnyttelse er ca. 20.000 tonn. Nylig kjøpte selskapet yngelanlegget til Bunes Fisk AS i Mørkvedbukta utenfor Bodø som var oppført i 2004, og som har konsesjon på 4,5 millioner sjødyktig settefisk, stamfiskkapasitet og kapasitet til produksjon av et betydelig antall yngel. Codfarmers vil utbygge kapasiteten av settefisk til 10 millioner årlig.

M/S «COD ROSA»
Båten har styrehuset plassert helt forut. Fartøyet er bygget som glattdekker og har svinerygg forut og skansekledning rundt dekk. Propellene på båten er utenbords beskyttet med kurv og bøyle slik at fartøyet kan operere inntil oppdrettsfortøyningene uten å bli påført skade.

Katamaranen har følgende hoveddata:

Lengde o.a.
12,45 m
Bredde
6,00 m
Dybde i riss
1,80 m

Maskineri
Fremdriften besørges av to Sabb Iveco dieselmotorer, hver125 hk montert en i hvert skrog. Motorene er koblet til to Helseth vri-propellanlegg via Sabb reduksjonsgear. Styremaskinen er type Tenfjord. Flak AS har levert pumper, og Glava/Rockwool er benyttet som isolasjonsmateriale.

Dekk
Dekksutstyret omfatter blant annet en Rapp Hydema Syd capstan på 3 tonn og en Palfinger kran med kapasitet på 23 tonn, levert av Bergen Hydraulic. Helland FlexTech Ltd. har levert en Hycat høytrykkspumpe.

Glass & Byggteknikk AS har levert vinduer, lanterner og annet dekkslys kommer fra O.S. Solhaug og Norselight har levert lyskastere. Båten er oppmalt med Carboline malingsprodukter.

Diverse
Innredningsarbeidet er utført av Trelasten AS, og Fibo-paneler er benyttet på innvendige skott. Båten er utstyrt med Wallas 85 DU diesel kokeapparat.

Vest Elektro AS har utført både de elektriske og de elektroniske installasjonene. Her inngår Koden MDC 741 radar, Furuno LS-6100 Wide Eye ekkolodd og Simrad RS 81 VHF i utstyret. En Pioneer radio/cd-spiller er også på plass.

*

Risnes Sønner AS skal nå levere bnr. 154 til Codfarmeres i mai, bnr. 157 til Johnson of Shetland også i mai, bnr. 156 i juni til Alsaker Fjordbruk og bnr. 155, en dykkerbåt på 15 meter, i august.