Gå til innhold
Det nye fartøyet som har fått navnet «Aqua King» er av typen HFMV W12 Sørfonn. Foto: Fitjar Mek. Verksted
Det nye fartøyet som har fått navnet «Aqua King» er av typen HFMV W12 Sørfonn. Foto: Fitjar Mek. Verksted

Fitjar Mekaniske Verksteds byggenummer 238 til Aqua Seawork AS er en arbeidsbåt med design Heimli FMV W15x12m.

Det nye fartøyet som ble levert 26. mars 2018, har fått navnet «Aqua King». Det er av typen HFMV W12 Sørfonn og vil bli søsterskip til MS Aqua Star som ble levert rederi fra FMV som bnr. 232 i mai, men vil få noe større maskineri og krankapasitet.

I oktober 2017 signerte Aqua Seawork og Fitjar Mekaniske Verksted AS en design- og byggekontrakt på en arbeids- og servicebåt av type HFMV W15 Sørfonn. Fartøyet er en katamaran med hoveddimensjoner 14,95 x 12 x 3.9 m LxBxDriss.

Båten har fått byggenummer FMV 238. Den er designet og bygget komplett på Fitjar på om lag seks måneder. «Aqua King» skal inn på chart for Refsnes Laks. FMV har nå til sammen levert 3 arbeidsbåter til Aqua Seawork.

Verftsdirektør ved Fitjar Mekaniske Verksted, Hugo Strand uttalte den gang til Norske Skipsverft at han var særdeles fornøyd med igjen å ha blitt foretrukket som designleverandør og byggeverft for en avansert arbeidsbåt til Aqua Seawork.

- Det er kjekt at tidligere kunder velger å komme tilbake til oss, sier verftsdirektør Hugo Strand.

Aqua Seawork AS holder til i Herfjord, Åfjord kommune på Fosen halvøya, og ble etablert i 2013. Eiere er Arne Magnar Guttelvik og Wenche Sundet gjennom Guttelvik Næringspark. Rederiet eier per nå tre fartøy av HFMV design, FMV238 blir det fjerde.

Maskineri
Hovedmaskineriet er levert av Nogva og består av to motorer av type Scania DI16 Marine Diesel som yter maksimalt 650 hk hver, Nogva firebladet vri-propelleranlegg Ø1125 mm med propelldyser og redusjonsgear av typen Nogva HC 258.  PMH Norway har levert det MPTC elektroniske manøversystemet samt 2 x 120 HK sidepropeller.

Hoveddata
 
 • Navn: Aqua King
 • Verft / bnr: Fitjar Mek. Verksted / bnr FMV238
 • Lengde: 14.95 meter
 • Bredde: 12 meter
 • Type: Sørfonn klasse arbeidskatamaran
 • Design: HeimliFMV W15x12m
 • 2 kraner a 90 tm og 32 tm
 • Vinsj: 60 tonn
 • Haikjeft, guidepinner, hekkrull arrangement, hydraulisk operert
 • Hovedmaskiner: 2 x 650 hk
 • Aggregat: 1 x 84 kW og 1 x 23 kW
 • Dekksareal ca 100m2, lastekapasitet dekk ca 100 tonn.

Dekk
Dekksmaksineriet består av 1 x 60 tonns vinsjutrustet for ankerhåndteringsoperasjoner fra PMH Norway. PMH har også levert 2 x 5 tonn og 1 x 2 tonn capstaner. Karmøy Winch har levert haikjeft og guidepinne. En Palfinger PK90002(M)H hydraulisk foldekran med 6,5 tonns vinsj og en Palfinger PK32002(M)G hydraulisk foldekran, er levert av Bergen Hydraulikk AS.

Innredning og elektronikk
Lido Norway AS har levert innredning, innredningsdører og møbler. Ventilasjonsanlegget er levert av Fronta Ventilasjon AS. Innvendig LED-belysning er gjort av  Glamox / Hellanor. Toalettsystem er levert av Brødrene Dahl AS. Elektrisk installasjon er gjort av FMV / Vassnes Power. Elektronisk utstyr er levert av Vico AS. Bro- og maskinromspulter er levert av Lido Marine.