Australsk marine fornyer flåten

Det første av tre nybygg for Den australske marine. Sjøprøvene ble innledet denne helgen.

Det første av tre nye krigsskip på sjøprøver i helgen som var. Tolv Shortfin Barracuda ubåter ventes å bli levert fra den samme industriklyngen i Adelaide.

Mens vi her hjemme på berget regelmessig plasserer egne fartøysbygg til norsk marine, kystvakt og forskningsinstitusjoner utenlands, nevner vi at det første at tre avanserte next-generation krigsskip fra Air Warfare Destroyer (AWD) Alliance nylig innledet fasen med sjøprøver utenfor kysten av det sørlige Australia.

Denne helgen begynte det australske verftet Sea Trials testprogrammet med sjøprøver for HMAS Hobart. De innledende prøvene omfattet testing av skrog, samt fremdrifts- og navigasjonssystemer. Programmet fortsetter utover høsten og vinteren. Ledelsen ved AWD forteller at testing av kampvåpen og ulike kommunikasjonssystemer er planlagt med oppstart på nyåret.

Byggingen av krigsskipene skjer ved Techport, Adelaide som er en klynge av ledende industrielle leverandører for den australske marinen. Det franske industrikonsernet DCNS har for øvrig fått ordren på bygging av Australias nye ubåter, ikke mindre enn 12 i tallet, og man antar at selve byggingen vil bli utført ved Techport-anlegget.

HMAS Hobart har en lengde oa på vel 140 meter en toppfart på +28 knop, en operasjonell rekkevidde på 5000 nautiske mil og et mannskap på ca. 200.

Les mer om denne innovative kampplattformen og status på ubåt-programmet her.