Audax er på vei til Melkøya              

Audax, en av tre dualfuel taubåter som skal gå for Statoil på Melkøyaterminalen, ble levert til Østensjø fra Gondan Shipbuilders denne uken.

– Audax er levert i går og er søsterskip av de to forrige båtene Dux og Pax. Disse tre skal gå samemn på kontrakt på Melkøya for Statoil. Adox er nå på vei til Melkøya. Den forlot Spania i går, vil gå innom Haugesund for bunkring og fortsette nordover kysten, sier Tor Erik Huse, teknisk sjef for taubåtsegmentet i Østensjø til skipsrevyen.no.

Den første slepebåten av denne typen, DUX, ble levert Østensjø av Gondan Shipbuilders i mai, og den andre, PAX, ble levert i juli. De 40,2 meter lange fartøyene med en 16 meter beam, er designet av kanadiske Robert Allan Ltd.

Audax har et dual fuel fremdriftsanlegg. Terminaloperasjonene vil bli utført med LNG som drivstoff samtidig som en kan velge å operere på diesel for mer langvarige operasjoner, eller i områder hvor LNG ikke er tilgjengelig.

– De seiler på gass og diesel, i all hovedsak vil de seile på gass hundre prosent av tiden, så det er jo en ny sak på taubåt. Båtenen er spesialdesignet for operasjon i røffe områder, med innebygde vinsjer blant annet, sier Huse.

Østensjø har for tiden to SOV-er under bygging ved Gondal-verftet i Spania.

DEL