Illustrasjonsfoto: Pixabay

Webcadet får eget selskap

Opplæringskontorene går sammen om å starte selskap som skal drifte og administrere de digitale opplæringsbøkene for kadetter og lærlinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- I 2014 utviklet vi Webcadet i samarbeid med IT-selskapet Innit fra Hamar. Med i utviklingen var bl. annet Sjøfatsdirektoratet og de maritime arbeidsgiver og arbeidstaker organisasjonene. Frem til nylig har opplæringskontorene og Innit as eid 50 prosent hver av Webcadet, men nå har vi kjøpt dem ut, forteller Oddmund Nystad, administrerende direktør for Maritimt Kompetansesenter Sørøst Norge til Skipsrevyen. 

Fra 01.01.2018 sto de maritime opplæringskontorene Maritimt Kompetansesenter Sørøst Norge, Maritimt Opplæringskontor i Sørvest Norge, Opplæringskontoret Maritime Fag i Ålesund og OMF Nord i Tromsø som eiere av Webcadet, og likeverdige aksjonærer i det nye selskapet Maritim Utdanning AS.

Jarle Jacobsen går fra Sjøfartsdirektoratet til nye Maritim Utdanning AS. Foto: Steinar Haugberg/Sjøfartsdirektoratet

Rekrutteringsselskap valgte lederen

Til å styre den nye skuten har opplæringskontorene hentet inn Jarle Jacobsen fra Sjøfartsdirektoratet. Jacobsen har selv maritim utdanning, har tidligere jobbet ved Maritimt Opplæringskontor og har nå fire år bak seg som senioringeniør i Sjøfartsdirektoratet. Nystad har troen på at Maritim Utdanning får en god og erfaren leder.

- Jeg ser veldig frem til å være med på å videreutvikle de digitale verktøyene Webcadet og Weblærling. For at morgendagens sjømann skal kunne operere nye avanserte fartøyer sikkert og optimalt er det helt avgjørende at de får god opplæring. God opplæring ombord dokumentert i Webcadet / Weblærling kombinert med god skolegang er helt avgjørende, sier Jacobsen til Skipsrevyen. 

- Lederne ved de fire opplæringskontorene som utgjør styret til Maritim Utdanning as ble på forhånd enige om at hvert opplæringskontor skulle plukke ut en kandidat til lederstillingen, og så skulle et profesjonelt selskap innstille den endelige kandidaten, sier Nystad som er konstituert leder for selskapet frem til Jacobsen tiltrer 11. juni.  

Nystad begrunner fremgangsmåten med at det da var et uhildet selskap som gjorde den endelige innstilling som også ville bestemme hvor det nye støtteforetaket skulle ha base. Når valget falt på Jacobsen vil dermed Maritim Utdanning AS ha sitt hovedkvarter i Haugesund. 

Inntekter fra lisensutleie

Nystad forklarer at selskapet skal stå som eiere av Webcadet, den digitale opplæringsboken for kadetter, og for lærlingenes nye digitale opplæringsbok Weblærling som fases inn fra sommeren 2018, og samtidig fungere som et støtteselskap for opplæringskontorene. Inntektene skal blant annet komme gjennom en lisensavgift fra kadettene som registrere seg, samt fra eksterne lisensbrukere som Forsvaret, Opplæringskontoret i Austevoll og Marint Kompetansesenter i Ålesund som leier lisenser og dermed også står for en sentral del av inntektene.

- I første omgang konsentrer vi oss om norske lærlinger og kadetter, men dersom utenlandske aktører ønsker å leie lisens vil det kunne være mulig. Det kan også tenkes at det utvikles digitale opplæringsbøker for andre kurs og treningsprogrammer som næringen måtte etterspørre. Han legger til at det også er tanken at støtteselskapet skal kunne presentere nasjonale tall relatert til den maritime opplæringen på landsbasis overfor for eksempel pressen.