I februar ble det varslet at Bergen Engines var solgt til russiske TMH Group. Nå kan det bli stanset. Foto: Helge Martin Markussen

Vurderer å stanse salget av Bergen Engines

Justis- og beredskapsminister Monica Meland varsler at regjeringen vurderer å stanse salget av Bergen Engines til russiske TMH Group. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På en pressekonferanse i Stortingets vandrehall tirsdag formiddag sa Meland at dette er en alvorlig avgjørelse å ta. 

- Regjeringen har de siste månedene undersøkt denne saken, og det kan ikke utelukkes at et salg av Bergen Engines AS til TMH Group kan medføre en risiko for nasjonale sikkerhetsinteresser. Det er derfor behov for å ta en pause i denne prosessen for å fremskaffe et tilstrekkelig faktagrunnlag for å vurdere overdragelsen, sier Mæland.

Hun ville på pressekonferansen ikke kommentere om det har kommet press fra allierte i saken. 

Dette er saken:

  • I mars 2020 varslet Rolls Royce at de ønsket å selge motorfabrikken Bergen Engines på Hordvikneset i Bergen kommune. 
  • I november 2020 spekulerte avisen The Telegraph om prislappen kunne ende opp på over en milliard kroner. 
  • 4. februar 2021 ble det kjent at russiske TMH Group hadde fått tilslaget på å kjøpe fabrikken for 155 millioner euro, tilsvarende 1,55 milliarder kroner. 
  • Salget vakte stor oppsikt ettersom fabrikken leverer motorer til flere norske, og allierte, marinefartøy. 
  • 9. mars 2021 varslet regjeringen at de vurderer å stanse kjøpet, fordi salget kan medføre en risiko for nasjonale sikkerhetsinteresser.
  • 10. mars uttalte partileder Bjørnar Moxnes i Rødt at staten gjennom Kongsberg Gruppen burde kjøpe fabrikken. 

Ikke underlagt sikkerhetsloven

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har varslet Rolls-Royce om at norske myndigheter vurderer om det planlagte salget av Bergen Engines AS til TMH Group skal stanses i medhold av sikkerhetsloven.

Bergen Engines har ikke vært underlagt sikkerhetsloven og har ikke leverandørklarering eller sikkerhetsavtale med Forsvaret. Men selv om Bergen Engines per i dag ikke er underlagt sikkerhetsloven etter § 1-3 og lovens § 10-1 om eierskapskontroll således ikke kommer til anvendelse, utelukker ikke det bruk av ulike deler av sikkerhetsloven i denne saken.

- I saker som denne vil det alltid være noen elementer som ikke kan diskuteres i det offentlige rom. Regjeringen jobber nå for å kartlegge alle forhold rundt det mulige salget av Bergen Engines, sier Mæland i en pressemelding.