Volstad Maritime-skip på feltet.

Volstad Maritime: Stø kurs i økonomisk ruskevær

– Det skal finnes mer olje. Verden trenger den og den finnes. Forholdsvis lakonisk slår eier og administrerende direktør i offshoreselskapet, Volstad Maritime i Ålesund, Ola Volstad fast at selskapet har betryggende fribord tross de økonomiske brottsjøene som skyller inn over alle selskaper og alle bransjene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sammen med økonomisjef Finn Syversen vurderer Ola Volstad den aktuelle situasjonen for bransjen generelt, og for eget selskap spesielt. Og som begge slår fast så er det ingen gitt å uttale seg skråsikkert om fremtiden.
På den annen side er de rimelig sikre på at de gjorde rett da selskapets overordnede strategier ble lagt, og der de bestemte at supply ikke var noe for dem, men at markedsinnsatsen skulle konsentreres om subsea, seismikk og vedlikehold.
Kanskje meldte det seg et ønske om revurdering i både det ene og det andre rederi som satset langsiktig når de korte ratene for supply steg fra den ene bølgetoppen til den andre, så og si, og ledelsen kunne sende ut den ene optimistiske styrerapporten etter den andre.
Langsiktig
– Man kunne vel tenke sitt når det gikk som aller best for supply. Men egentlig fristet til å legge om egne strategier var vi aldri, sier Volstad og Syversen.
– Hvorfor ikke?
– Deler av norsk rederihistorie kan fortelle mer enn en historie om store penger når spotmarkedet sender ratene til himmels, men også om knall og fall når de lovmessige justeringene i markedene melder seg. Man trenger jo ikke økonomisk innsikt på ekspertnivå for å vite at svingninger alltid har preget verdensøkonomien, og alltid kommer til å gjøre det. Denne enkle erkjennelsen er en viktig bestanddel av grunnlaget for selskapets drift.
– Lagsiktighet, med andre ord?
– Lange certepartier er helt klart hva vi staser på, og forsøker å få til når det er mulig. Det har vel hendt at vi har sett priser i spotmarkedet som vi mer enn gjerne kunne tenke oss. Men vi ser altså mer enn en gang at langsiktige avtaler er vel så lønnsomme over tid. Ikke minst ser vi dette i disse tider, da de finansielle problemene synes å tårne seg opp for alle bauger.

– De som mangler finansiering, har svak egenkapital og så videre, har hatt problemer en tid. Vi tar situasjonen med ganske stor ro foreløpig. Rederiet har veldig gode samarbeidspartnere som kunder som har vært villige til å tenke langsiktig de også. Men situasjonen er likevel ikke slik at vi kan tillate oss å ligge på været og ta det med ro. Kontrakter for neste langsiktige periode skal forhandles og slikt jobber vi jo kontinuerlig med.

– Aktivitetene i segmentene vi betjener kan neppe trappes ned i svært stor grad dersom verden skal få den olje den har behov for i årene som kommer, så vi har derfor investeringer på gang trass i dyster økonomisk situasjon rent generelt.

Med sin siste kontrahering har Volstad Maritime åtte offshore-skip under bygging, i ordre eller seilende. Fire av dem er seismikkskip, to dykkerskip og to ROV skip for fjernstyrte undervannsbåter.